
În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa totală prin bolile aparatului genital-urinar a constituit în 2013 – 207,7 (în 2012 – 230,5 ) cazuri la 10 mii locuitori, inclusiv la adulţi – 232,9 cazuri, la copii până la 17 ani – 105,8 cazuri. La 12 martie curent, toţi sunt invitaţi să bea un pahar de apă pentru a sărbători sănătatea rinichilor. Acest gest este unul simbolic pentru a ne aminti că rinichii sunt organe vitale şi aceasta este o modalitate de a face oamenii mai conştienţi despre alegerile lor privind stilul de viaţă
Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor rinichilor și al bolilor asociate în rândul populației. În acest an, această zi se desfășoară cu genericul “Rinichi sănătoşi pentru toţi”.
Unul din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticată la timp, boala renală cronică poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea. Bolile de rinichi pot afecta oameni de toate vârstele și rasele. Diabetul zaharat și hipertensiunea arterială sunt principalii factori de risc în apariţia bolilor de rinichi. Boala cronică de rinichi mai este şi numită “ucigaşul tăcut”.
Boala renală cronică poate aparea la orice vârsta și este mai frecventă la femei. După vârsta de 40 de ani, capacitatea de filtrare a rinichilor începe să scadă cu aproximativ 1% pe an. Leziunile renale sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, inclusiv cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala şi boli de inimă.
Între 8% și 10% din populația adultă au o forma de leziuni renale, și în fiecare an, milioane de oameni mor prematur de complicații legate de boala renală cronică.
Cauzele bolii renale cornice: tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială) și diabetul sunt cele mai frecvente cauze de boli de rinichi; infecţiile renale (pielonefrite); uneori boala renală cronică este moştenită; unele medicamente pot provoca boala renală cronică, dacă sunt luate pe o perioadă lungă de timp.
Care sunt simptomele: majoritatea persoanelor nu au simptome de timpuriu, de fapt, mulți dintre ei nu au simptome timp de 30 de ani sau mai mult. Aceasta se numește faza “tăcută” a bolii. Deoarece funcția renală se înrăutățește, s-ar putea să fie următoarele simptome: urina mai puțin decât în mod normal, edem, oboseală, somnolență, nu se simte foame, pierdere în greutate. De multe ori apare greață, vomă, dureri de cap.
Ceea ce nu trebuie să uităm: boala cronică de rinichi precoce nu are semne sau simptome; bolile de rinichi pot fi tratate. Cu cât mai devreme se depistează, cu atât sunt mai bune sansele de a primi un tratament eficient; testele de sânge și urină sunt folosite pentru a detecta bolile de rinichi; bolile de rinichi pot progresa până la insuficiența renală.
8 reguli de aur pentru a avea rinichi sănătoşi: 1.Eliminaţi sedentarizmul. Adoptaţi un stil de viaţă active. 2. Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale. 3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă. 4.Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale în normă (120/80). 5. Alimentaţi-vă sănătos, fără alimente procesate. 6. Menţineţi-vă o greutate corporală în normă. 7. Nu fumaţi. 8. Reduceţi pe cât de posibil consumul de sare.