Lapte, miere de albine, borş de casă – toate acestea le putem cumpăra nestingherit la pieţele alimentare din oraşul Ungheni. Doar că puţini îşi pun întrebarea de unde au fost luate vasele în care sunt turnate aceste produse. Chiar dacă comercianţii spun că sticlele sunt de acasă sau de la magazinele alimentare, în mare parte acestea au fost colectate de la containerele amplasate la platformele de gunoi din oraş. Acest lucru îl afirmă şi autorităţile locale, care în nenumărate rânduri au atenţionat populaţia cu referire la situația respectivă.
Doar că aceasta nu înseamnă că marfa vândută în pet-urile luate de acasă este mai puţin inofensivă decât în cele procurate de la persoanele care le adună de la gunoişte.
Valeriu Echim, şef Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor, ne asigură că astfel de produse în locurile autorizate pentru comercializarea produselor lactate nu vom găsi. În acelaşi timp, oficialul spune că toată responsabilitatea cade pe umerii consumatorului. Doar cumpărătorul este în drept să aleagă unde să facă cumpărături: la colţul străzii sau la un magazin specializat. Echim spune că dacă totuşi am decis să facem cumpărături la piaţă, să nu ne sinchisim şi să cerem bonul despre expertiza sanitar-veterinară a produsului.
Am trecut prin hala cu produse lactate, aici comercianţii vând nestingherit laptele şi mierea anume în sticle de toate mărimile de produse carbogazoase. Întrebaţi, dacă ştiu că nu este corect să îşi vândă marfa în astfel de recipiente, unii au spus: „Dar în ce să le vindem? Doar nu avem în ţară o fabrică de unde să procurăm sticle sterile. Ce să facem cu marfa noastră?”. Maria B. din Morenii Noi chiar a încercat să ne convingă că laptele îl toarnă doar în pet-urile de apă minerală.
Totodată, de calitatea mărfii este responsabil şi agentul economic, care permite comercializarea ei în locuri autorizate. „Pentru el este mai important achitarea taxei de piaţă, decât cum şi din ce vinde persoana dată marfa”, spune Echim.
În anii precedenţi medicii de la Centrul Sănătate Publică au încercat să schimbe situaţia: au mers împreună cu poliţiştii prin piaţă pentru a nu le permite comercianţilor să vândă produsele lactate în astfel de recipiente. Dar acest lucru nu a avut niciun efect: dintr-un colţ al pieţei dânşii se mutau în altul. Raisa Popovici, director-adjunct al acestui centru, spune că aceste pet-uri deja folosite nu mai pot fi dezinfectate, ceea ce înseamnă că ar putea transmite boli diareice acute, chiar şi tuberculoză.