Meteorologii spun că iarna curentă a căzut cea mai multă zăpadă în ultimii nouă ani, cu toate acestea, agricultorii susțin că umiditate în sol, după topirea zăpezii, este cu 30% mai puțin decât a fost primăvara trecută. De ce? Și ce se întâmplă cu culturile de toamnă, în ce condiții au ieșit din iarnă? Circulă zvonuri că nu avem cu ce ne lăuda, chipurile, dă Doamne ca anul acesta să avem pâine albă.
Potrivit directorului SRL „Uncermol”, Cioropcani, Anatoli Donic, culturile de toamnă, care la întreprindere sunt cultivate pe mai bine de 200 de hectare, nu sunt în cea mai bună stare, pentru că toamna au semănat semințele în sol uscat și nu au răsărit. Potrivit lui, la Cioropcani nu au căzut precipitații nici în octombrie, nici în noiembrie, nici în decembrie. Și dacă anul trecut, în ianuarie-martie, au căzut 123 mm de precipitații pe metru pătrat, acum au fost numai 60, deci toată speranța este la luna martie. Culturile de toamnă abia acum ar începe să apară, dar cât de bine, fermierul experimentat nu poate spune, pentru ca terenurile la începutul lunii martie, când a avut loc conversația noastră, nu se uscaseră și era imposibil să intri pe ele.
Despre culturile de toamnă vorbim cu o persoană care cunoaște foarte bine agricultura, deoarece pe vremuri a muncit în acest domeniu, iar acum este fondatorul unei gospodării țărănești care îi poartă numele – Dumitru Paladi, primarul comunei Bumbăta. „Semănăturile abia își revin după iernat, nopțile reci le împiedică. De îndată ce temperatura se va menține în jurul valorii de +10 grade, atunci rezultatele vor fi vizibile”, a spus interlocutorul. El spune că, deși semănatul de toamnă a fost efectuat în termeni optimi, de pe 15-20 septembrie până la jumătatea lunii octombrie, a căzut în sol uscat și abia la 17 noiembrie a nins puțin. Un cadou de ziua lui de naștere? Cadoul ar fi fost bun, spune el, la sfârșitul lunii octombrie, atunci culturile de toamnă ar fi răsărit, însă plantele au început să apară abia la începutul lui martie, din care cauză au înfrățit târziu și se pot forma mai puține spice, mai slabe, care pot afecta recolta la hectar. Dânsul s-a abținut de la prognoze, dar a menționat plin de optimism că roadă va fi.
Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, a fost mai optimist, deși a recunoscut că toamna unii au semănat orzul și grâul în sol uscat. Potrivit acestuia, o treime din culturile de toamnă sunt în stare bună, o treime sunt slabe și o treime nu au răsărit. El nu crede că va trebui de însămânțat repetat aceste câmpuri, mai bine zis, nu trebuie să se grăbească a trage concluzii. Starea reală de lucruri urmează să fie analizată. Probleme pot fi cu acele semănături, care au intrat în iarnă slăbite – există temeri că rădăcinile lor au înghețat. Dar vom putea vorbi concret despre acest lucru când se va încălzi și noaptea nu vor fi înghețuri, ca la începutul lunii martie. Anii ca acesta nu sunt o raritate, la fel ca și lipsa de umiditate, care acum se observă la o adâncime de peste un metru.