
Acesta a fost imboldul pentru Victor Rotaru din oraşul Corneşti pentru a administra o afacere de prelucrare a lemnului, de confecţionare a articolelor din lemn, dar şi producere a brichetelor din resturi de lemn şi rumeguş.
— Aţi decis să făceţi o schimbare radicală în carieră…
— Aţi remarcat corect, doar am absolvit şcoala de iluminare culturală din Soroca, ca dirijor de orchestră. O perioadă am activat în satul de baştină, Bumbăta, în calitate de conducător artistic, după care am muncit la Școala de Arte „Ion Aldea-Teodorovici” din or. Corneşti. Am participat la mai multe festivaluri şi concursuri muzicale organizate în raionul Ungheni. Însă viaţa te impune deseori să faci schimbări majore. Iată că şi eu am decis că trebuie să fac altceva, diferit de muzică.
— Ce v-a motivat să iniţiaţi o afacere, anume de prelucrare a lemnului?
— Tatăl meu a fost lemnar. A muncit în oraşul Corneşti în calitate de brigadier. Cred că am deprins şi am îndrăgit meseria de la dânsul. Am dorit să prelungesc tradiția, însă a fost și o necesitate, deoarece îmi era greu să întrețin familia având o astfel de profesie. Acum pot spune că avem o afacere de familie, căci alături îmi este soţia, Domnica, care, la fel, a fost conducător artistic.
— Dar pentru a deschide o afacere ai nevoie şi de investiţii mari…
— Am investit banii pe care i-am agonisit muncind în Rusia împreună cu soţia. Au contribuit şi fiicele, Simona şi Mihaela. Suntem mândri că ele activează după specialitate. Mihaela este contabilă, iar Simona lucrează în domeniul managementului. Totuşi aceşti bani nu au fost suficienţi, de aceea am fost nevoiţi să luăm și două credite de la băncă. De la început ne-a fost foarte greu. Dacă ar fi să analizez, atunci mai dificil este să menţii o afacere, decât să o înfiinţezi. Este complicat să lucrezi în acest domeniu. Abia după 7 ani de muncă asiduă, am început să înregistrăm şi profit.
— Cu ce aţi început-o?
— Am procurat încăperea, am făcut reparaţie, după care am cumpărat utilaje și materialele necesare pentru lucru. Am angajat specialiști în domeniu și încetișor am continuat să ne extindem.
— Pentru o afacere profitabilă este nevoie şi de piaţă de desfacere.
— Desigur, aceasta este cel mai important într-o afacere. Până acum am avut comenzi mici, dar am reuşit anul acesta să semnăm un contract serios pentru confecţionarea brichetelor.
— Nu v-a fost teamă că nu veţi reuși și veţi avea de pierdut?
— Întotdeauna am fost încrezut în propriile forţe, dar au fost momente când eram speriat, derutat. Am muncit foarte mult ca să obțin rezultatele dorite. Sunt mândru că nu am cedat greutăţilor şi nu am renunţat să merg spre realizarea visului – să am propria afacere.
— Planuri pentru viitor…
— Dorim să ne extindem, mai ales că anul acesta am procurat noi utilaje. Aceasta ne va uşura munca, vom putea oferi un nivel mai înalt al calităţii produsului finit. Facem tot posibilul ca clientul să plece satisfăcut de la noi.