Recent, primăria municipiului a lansat campania „Deșeuri electrice colectate – vieți omenești protejate”. Campania se va desfășura în perioada 20 aprilie – 20 mai 2018 și are drept scop informarea și sensibilizarea cetățenilor municipiului despre importanța colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Mai multe detalii cu privire la desfășurarea acestei campanii ne-a oferit într-un interviu primarul municipiului, Alexandru Ambros.
— Ce presupune campania „Deșeuri electrice colectate — vieți omenești protejate”?
— Campania „Deșeuri electrice colectate — vieți omenești protejate” este o activitate amplă de informare a cetățenilor municipiului despre importanța colectării selective a deșeurilor electrice. În cadrul acestei campanii cetățenii, persoane fizice și juridice vor fi informați cu privire la modalitatea de colectare a deșeurilor electrice.
— Care sunt deșeurile electrice și de ce nu e bine să le păstrăm în casă?
— Sunt considerate deșeuri acele echipamente electrice sau electronice care nu mai pot fi utilizate. Acestea sunt de câteva tipuri: echipamente electrice de dimensiuni mari (frigidere, mașini de spălat, monitoare, televizoare etc.), echipamente electrice de dimensiuni mici (becuri, acumulatoare, baterii uzate, telefoane, fierbătoare electrice etc.), unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive etc.
Deșeurile electrice au în structura lor componente nonbiodegradabile ce conțin substanțe toxice, precum mercur, plumb, crom, brom, substanțe halogene. Aruncate la întâmplare, acestea ajung în apă, sol, aer având consecințe grave asupra sănătății oamenilor.
— Ce acțiuni vor fi desfășurate în cadrul acestei campanii?
— Primele acțiuni au avut loc săptămâna trecută. A fost organizată o întâlnire cu reprezentanții grădinițelor, liceelor și colegiilor din municipi. Am discutat despre organizarea evenimentului de lansare a campaniei în cadrul fiecărei instituții de învățământ. Împreună cu reprezentanții primăriei, un grup de tineri voluntari vor merge la aceste evenimente și vor discuta cu elevii despre importanța colectării selective a deșeurilor electrice. Tinerii vor explica într-un limbaj accesibil semenilor săi care sunt deșeurile electrice, de ce nu e bine să păstrăm aceste deșeuri în locuințele noastre, ce pericol prezintă deșeurile electrice pentru mediu și sănătatea oamenilor, dar și cum putem foarte ușor să ne debarasăm de aceste deșeuri. Apropo, primele evenimente de informare a copiilor și părinților au avut deja loc în câteva grădinițe din oraș.
— Ce impact va avea desfășurarea campaniei de informare în cadrul instituțiilor de învățământ?
— Informarea și educarea tinerei generații constituie un pilon indispensabil în asigurarea comportamentului civic responsabil. Este important ca elevii din școli, licee, colegii și copiii din grădinițe să înțeleagă mesajul acestei campanii și să-l transmită prietenilor, părinților, bunicilor. De asemenea, copiii vor fi încadrați și într-un exercițiu practic. Este vorba despre un concurs de colectare a deșeurilor electrice la care sunt încurajați să participe copii din cadrul instituțiilor de învățământ din Ungheni. Instituțiile care vor colecta cea mai mare cantitate de deșeuri electrice și electronice vor fi premiate. Regulamentul concursului va fi publicat pe pagina web a primăriei municipiului.
— Vor fi implicați și alți actori comunitari în cadrul acestei campanii?
— Scrisori și note informative cu privire la campania de colectare a deșeurilor electrice vor fi distribuite și altor instituții publice, agenților economici, marilor companii din municipiu. În unele puncte cheie din oraș (instituții publice, magazine mari, oficiul poștal etc.) vor fi instalate urne promoționale de colectare a bateriilor de dimensiuni mici, a telefoanelor mobile, dar și a becurilor uzate. Materiale informative (semne de carte, calendare, informații pe partea verso a facturii de la Î.M „AVE-Ungheni” etc) vor fi distribuite în număr mare cetățenilor.
— Ce trebuie să cunoască unghenenii despre colectarea deșeurilor electrice în municipiu?
— Procesul de colectare și transportare a deșeurilor electrice va fi asigurat de întreprinderea municipală specializată „AVE-Ungheni”. Întreprinderea va prelua apelurile de la cetățeni la numerele de telefon 060087848 și 023623325. Graficul de colectare a acestor tipuri de deșeuri va fi adus la cunoștința cetățenilor.
De asemenea, cetățenii pot să aducă personal deșeurile electrice la punctul de colectare care se află pe strada Oranjeriei f/n (vizavi de cooperativa de garaje de lângă piața centrală). Punctul de colectare este echipat cu containere pentru stocarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mici (becuri, acumulatoare, baterii uzate, telefoane, fierbătoare electrice etc.) și containere pentru depozitarea deșeurilor de mari dimensiuni (monitoare, televizoare, frigidere, mașini de spălat etc.).
— Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?
— Acestea vor fi livrate către reciclatorii specializați din străinătate, deoarece în țara noastră nu sunt companii, uzine de reciclare a deșeurilor electrice. . În anul 2017, municipiul Ungheni a făcut primii pași în colectarea acestor tipuri de deșeuri fiind prima localitate din Republica Moldova care a implementat un proiect pilot ce vizează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Este o experiență unică care ne va permite accesarea de noi fonduri și implementarea proiectelor ce vizează protecția mediului.
Este important, însă, ca și cetățenii să conștientizeze această problemă și să susțină eforturile administrației publice în colectarea selectivă a deșeurilor electrice.
Pentru mai multe informații despre campanie ne puteți contacta la numărul de telefon: +37323627439 sau la e-mail: primaria.ungheni@gmail.com.