
Populaţia, în special, pensionarii, oamenii cu venituri mici au avut o reacţie bolnăvicioasă la ştirea privind majorarea preţurilor, acest lucru îi va impune să renunţe la ceva, să uite ce gust are carnea, untul, fructele, dulciurilor şi altele. Dar cel mai mult pe aceşti oameni îi îngrijorează, mai bine zis, îi sperie costul medicamentelor. Pe 12 ianuarie ministrul Sănătăţii a semnat un ordin privind majorarea ordinară a preţurilor la peste 1200 de denumiri de medicamente. Chipurile, în caz contrar, va apărea un deficit de medicamente de importanţă vitală, deoarece, din cauza devalorizării leului, importatorii pot refuza să mai aducă în ţară produse farmaceutice. Apropo, 80% din medicamentele comercializate în Moldova sunt produse peste hotare. Se spune că s-au scumpit chiar şi cele mai solicitate şi ieftine preparate – citramonul, cărbunele activat, pancreatinul şi altele.
Elena Gavriliţă, o cititoare devotată a „Unghiul”-ui, spune că vânzarea medicamentelor e o afacere profitabilă, în caz contrar, n-ar fi atâtea farmacii într-un oraş cu o populaţie de 36 mii de oameni ca Ungheniul. Iar pentru sponsori – cum sunt pensionarii pentru farmacii – majorarea preţurilor la medicamente e acelaşi lucru ca şi deficitul sau lipsa preparatelor necesare. Dânsa şi-a amintit că a mai fost un caz când au început să se clarifice ce-i cu preţurile exagerat de mari la medicamente, care depăşesc de câteva ori pe cele la preparatele analogice din ţările vecine, şi chiar au promis să le scadă, dar totul a rămas neschimbat.
Într-un şir de farmacii din Ungheni – vom menţiona că farmaciştii nu prea doresc să stea de vorbă cu jurnaliştii – spun că deocamdată preţurile s-au majorat cu 5-10% doar la unele preparate, fiindcă mai au rezerve la preţuri vechi. Dar, chipurile, preţurile vor creşte oricum. Unii regretă că vor fi nevoiţi să se justifice în faţa oamenilor pentru medicamentele scumpe, cu toate că nu au nicio vină.
Fostul inspector farmacologie Ungheni, actualmente primar al comunei Pârliţa, Ion Bejan, consideră că majorarea preţurilor la medicamente, într-adevăr, e legată de scumpirea valutei cu care sunt cumpărate aproape toate preparatele medicamentoase în ţară. Chiar dacă şi se produce ceva în Moldova, materia primă oricum e achiziţionată cu dolari şi euro. Statul, consideră interlocutorul, trebuie să se gândească la compensaţii, cu atât mai mult cu cât utilizatorii de medicamente sunt, în fond, oameni în vârstă, săraci. Bineînţeles, se extinde lista preparatelor compensate, dar, cu regret, nu întotdeauna pe seama celor mai bune. Înseamnă că această listă trebuie majorată şi mai mult, la fel ca şi lista beneficiarilor. În plus, organele competente ar trebui să fie mai atente în acest caz, să nu admită un adaus de preţ mai mare de 40% de către baze şi farmacii.
E mai optimistă în ce priveşte majorarea preţurilor la medicamente Lidia Crăciun, directoarea Spitalului Raional Ungheni. În primul rând, ei deocamdată folosesc medicamente la preţuri vechi şi speră că această rezervă le va ajunge pe vreo două luni. În al doilea rând, contează pe majorarea, anul curent, a normativului pentru tratamentul unui bolnav, care în 2014 a fost de 2500 lei. În al treilea rând, pentru spitalul raional, fiind unul dintre cele mai bune în republică, el va fi ceva mai înalt, anul trecut constituind 2600 lei.