Satul Chirileni a dat istoriei o serie de personalități care merită să fie cunoscute de elevi, săteni și în general în societate. Unele din aceste persoanalități sunt: Alexandru Groapă – deputat în Sfatul Țării, Vasile Mihai Muduc – preot, Vasile Moruz – erou care a căzut în războiul din Transnistria.

Alexandru Groppa (după 1918, şi-a ortografiat numele „Groapă”) s-a născut la 14 august 1879 în comuna Chirileni, judeţul Bălţi, în familia preotului Ioan Groppa. Cercetătorul Gheorghe Bezviconi menţionează că acesta pe la 1880 ţinea şi locul preotului în satul Buşila, o localitate situată la vreo 2–3 kilometri de Chirileni. El oficia serviciul divin într-o duminică la Chirileni, iar în alta – la Buşila. În primăvara anului 1885, preotul Ioan Groppa a deschis şcoala parohială din Chirileni.
Alexandru Groppa s-a manifestat activ în stabilirea de contacte ale Partidului Naţional Moldovenesc cu diferite categorii sociale. Dânsul a participat la organizarea Congresului cooperatorilor din Basarabia (6–7 aprilie 1917).
Numele lui Alexandru Groppa figurează în lista electorală a Partidului Naţional Moldovenesc pentru alegeri în Duma municipală Chişinău, numărându-se printre cei şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Moldovenesc care au fost aleşi.
În Sfatul Ţării a fost ales deputat din partea Partidului Naţional Moldovenesc. A activat în comisiile Financiară, Administrativă şi cea Agrară. A mai deţinut funcţii în Directoratul Industriei şi Comerţului al Republicii Democratice Moldoveneşti. La 27 martie 1918 a votat unirea Basarabiei cu România.
O informație amplă puteți afla din articolul lui Ilie Gulica-Schiță despre viața și activitatea lui Alexandru Groapă din revista Patrimoniul istoric, nr. 1.

O altă personalitate notorie a satului Chirileni este preotul Vasile Muduc Mihai, născut în anul 1920, în această localitate. A fost hirotonit ca preot din cântăreț la 8 iulie 1947. Precucernicia Sa a trudit în ogorul Domnului, dintre care șase decenii a păstorit turma lui Hristos, fiind unul din cei care a înfruntat perioada de prigoană a bisericii și s-a străduit să mențină aprinsă candela Ortodoxiei în țara noastră.
În anul 1935 a absolvit cu succes șapte clase la școala primară din satul natal. Tot timpul frecventa biserica, dând dovadă de devotament credinței drept măritoare. Și-a continuat studiile la școala de cântăreți din Chișinău cu sediul la mănăstirea Hârbovăț. Însă în scurt timp s-a instaurat regimul sovietic și era cu neputință de a se angaja ca slujitor al bisericii. De aceea a fost nevoit să lucreze profesor la clasele primare în satul natal, dar în curând este învinuit de faptul că frecventează biserica și a fost eliberat.
Angajarea ca slujitor al bisericii a fost posibilă în anul 1940-1941, când e numit cântăreț la biserica din satul Beleuți, județul Bălți. Apoi la rugămintea sa, PS Ieronim (1944-1947) l-a binecuvântat în funcția de cântăreț la biserica din satul natal. Între anii 1947-1948 și-a desfășurat activitatea preoțească în satul Florițoaia Veche. Din anul 1948 până în 1950 a activat ca preot la biserica din Unțești.

Un erou al satului Chirileni este și Vasile Moruz care a fost ucis de forțele separatiste de la Tiraspol în timpul războiului din Transnistria în 1992. S-a născut la 8 decembrie 1962 într-o familie de ţărani. În anii 1970–1980 şi-a făcut studiile în şcoala medie din localitate.
Dânsul a participat la luptele din timpul războiului în Transnistria, fiind grav rănit în satul Cocieri, raionul Dubăsari, și transportat în Spitalul Republican din Chișinău, unde a decedat după operație la 08 august 1992.
Prin sacrificiul său, Vasile Moruz va rămâne în memoria generațiilor viitoare un model de bărbăție și de demnitate, înscriind o pagină de neuitat în lupta pentru independența țării. Dânsul a fost decorat cu Ordinul ”Ştefan cel Mare” la 24 august 1992 post-mortem.