
Vera S., locuitoare a unui sat, s-a plâns că are un copil mic şi amestecurile lactate pe care i le dă centrul de sănătate sunt insuficiente. Mai târziu, am aflat că aici ar fi fost folosită mica rezervă existentă. În unele centre de sănătate, neoficial, ni s-a explicat că amestecuri lactate pentru alimentaţia copiilor până la 6 luni primesc familiile numeroase, banii fiind alocaţi de Consiliul Raional Ungheni. „De fapt, nu e obligaţia noastră. Centrele de sănătate acum sunt independente şi sunt finanţate din fondul medicinei prin asigurare, cu toate acestea, anul trecut, la demersul Centrului de Sănătate Ungheni, în conformitate cu o decizie a Consiliului Raional Ungheni, am alocat 100 de mii de lei. Anul acesta o decizie asemănătoare nu a fost adoptată”, a menţionat Stela Bâstriţchi, şefă adjunctă a Direcţiei Finanţe a raionului Ungheni.
Tatiana Moraru, directoare adjunctă a Centrului de Sănătate Ungheni, spune că în prezent nu au amestecuri pentru alimentaţia copiilor, dar speră că, după prima şedinţă a guvernului raional, chestiunea va fi soluţionată. Oare copiii din familiile defavorizate sunt hrăniţi de bugetul raional?
Interlocutoarea spune că hrana pentru copii nu face parte din Programul Unic de asigurări în medicină. Dânsa nu poate spune câţi copii au nevoie de amestecuri lactate, deoarece acum fiecare centru de sănătate, oficiu al medicilor de familie este o instituţie independentă. Ultima dată Consiliul Raional a repartizat 50 de mii de lei pentru hrana copiilor în octombrie trecut. Poate se pregăteau de alegerile parlamentare şi au decis să-i hrănească până şi pe nou-născuţi, ca să nu se indigneze? Dar cine va răspunde acum la această întrebare? Doctorul a menţionat că, în situaţii foarte complicate, ei eliberează certificatele respective, ca mama nou-născutului să poată solicita ajutor material la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei sau la Fondul de susţinere socială.
Potrivit lui Petru Langa, vicepreşedintele raionului, responsabil de probleme de sănătate, banii pentru amestecurile lactate sunt alocaţi din bugetul raional şi la prima şedinţă a consilierilor, care deocamdată se amână, urmează să fie examinată chestiunea privind alocare abanilor, deci centrele de sănătate care încă nu au prezentat solicitările de hrană pentru copii, trebuie să se grăbească. Potrivit dânsului, banii, într-un fel sau altul, oricum vor fi repartizaţi Centrului de Sănătate Ungheni, care îi va împărţi celorlalţi. În plus, Langa a menţionat că familiile nevoiaşe neapărat fac parte dintr-un program, primesc alocaţie socială sau solicită ajutor material. Statul, spune el, nu-i lasă pe aceşti oameni, le ajută cum poate.