Directorul Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre, este de părere că politica „pașilor mici”, în niciun caz nu poate soluționa conflictul transnistrean. Ce poate face politica „pașilor mici” este apropierea cetățenilor, valorilor, poate proiecte de infrastructură. În opinia sa, fără o decizie politică a celor de la Moscova, nu poate fi soluționat în niciun caz și în nicio circumstanță acest conflict.
„Eu personal nu cred că politica „pașilor mici” este o soluție care de una singură va duce la soluționarea acestui așa-numit conflict. După mine, faptul că în regiunea transnistreană este staționată armata rusă oficială a Federației Ruse, unu la mână. Și doi, faptul că așa-numită armată a Transnistriei și forțele de ordine de acolo participă la exerciții de instruire împreună cu armata rusă și primește susținere și armament, și tot ce vrei din partea ofițerilor și Guvernului Federației Ruse – este foarte clar că Federația Rusă susține, într-un fel chiar necondiționat, existența Transnistriei ca o regiune separatistă în Republica Moldova”, a declarat Sorin Mereacre într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
În opinia sa, fără o decizie politică a Moscovei, acest conflict nu poate fi soluționat. „Mai ales după ce am văzut ce se întâmplă în partea de est a Ucrainei, unde nici măcar nu există oficial armată rusă dislocată. Iar aici o avem prezentă. Deci, dacă ai prezența unei forțe străine, mai ales a Rusiei, tu nu ai niciun instrument să poți cumva soluționa acest conflict. Pe cale armată este imposibil, vă dați seama, nu putem să ținem piept Rusiei. Și de aceea am zis că este nevoie de o decizie politică a Federației Ruse de a permite reunificarea țării. Și restul deja sunt discuții de gen „plan Kozak-2” sau alte chestiuni”, opinează directorul Fundației Est-Europene.
Potrivit lui, oamenii au crescut cu diferite valori. Este sârșitul anului anul 2019, iar de la conflictul de pe Nistru au trecut aproape 30 de ani. Cei care s-au născut în acea regiune în acea perioadă astăzi au 30 de ani. „Eu am vorbit cu mulți dintre ei – se consideră cetățeni ai Transnistriei. Ei privesc Republica Moldova ca pe un stat străin, de frontieră. Trebuie să ținem cont de acest lucru, noi nu putem neglija acest lucru. Pentru că mie mi se pare o piesă în tot jocul ăsta de șah foarte importantă această identitate transnistreană care s-a creat. Și ponderea celor care au crescut cu această identitate transnistreană este deja destul de mare în regiune. Plus oamenii care sunt mai în vârstă și mai au reminiscențele identității sovietice. Deci, din punctul de vedere al populației, este o provocare destul de mare și o dificultate, pe viitor, de integrare normală între cele două maluri”, a mai spus Sorin Mereacre.