Până pe 31 octombrie suntem liberi să alegem medicul de familie sau instituţia medico-sanitară primară. Motivele pot fi diverse: schimbarea locului de trai sau, pur şi simplu, crezi că un alt medic este mai competent, mai atent, mai binevoitor. După cum este stipulat în Regulamentul cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, procedura este una foarte simplă: trebuie să completezi o cerere cu indicarea numelui medicului de familie ales.
Totuşi, cei care au încercat să facă acest pas, spun că în realitate procedura nu este atât de uşoară, după cum s-ar părea. „E mai simplu să divorţezi, decât să treci prin toată procedura de schimbare a medicului de familie”, spune în glumă ungheneanca Ludmila Matei. Iată situaţia concretă de care s-a ciocnit interlocutoarea: „M-am prezentat la medicul ales, care mi-a spus că trebuie să vorbesc cu directorul instituţiei medico-sanitare, pentru a-i explica situaţia creată. După aceasta asistenta medicală a completat o cerere. Cu cererea respectivă am trecut pe la fostul medic de familie pentru ca cel din urmă să-mi elibereze cartelele medicale şi să aplice pe cerere o ştampilă. M-am simţit penibil, ca şi cum mi-am luat rămas bun de la omul în halat alb, cu care am avut anterior un mic conflict”.
Lilia Scurtu, directorul Centrului de Sănătate Ungheni, spune că este o tratare greşită a modalităţii alegerii medicului de familie.
Din spusele dânsei, pacientul e liber să meargă acolo unde se simte bine, unde crede că este înţeles de medic, cu care este compatibil. Pentru aceasta pacientul trebuie să completeze o cerere şi să o lase la recepţie. Aceasta doar în cazul când a avut o înţelegere cu medicul pe care l-a ales. Însă în multe cazuri medicul poate refuza, dacă are un număr mare de pacienţi. La centrul din Ungheni sunt medici de familie care deservesc de la 1500 până la 2100 de pacienţi. Lilia Scurtu mai adaugă că cererea pacientului în cel mult 15 zile va fi înregistrată, iar la următoarea vizită cartelele medicale vor fi la medicul ales. De toate acestea se ocupă asistenţii medicali.
Ion Hasnaş, jurist la Agenţia Teritorială Vest a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, confirmă cele spuse de către directorul instituţiei medicale: cel care trebuie să se ocupe de toate formalităţile este chiar medicul de familie ales. Recunoaşte că pentru a evita anumite neînţelegeri unii medici roagă pacientul să semneze cererea la fostul medic. În acest mod, scapă de o explicaţie în plus în faţa colegului său de breaslă.