
Locuitorii din Buzduganii de Sus, care au copii în clasele primare, de pe acum dau alarma din cauza că de la începutul noului an de studii şcoala lor va fi închisă. Înseamnă, spun ei, că elevii vor trebui să se scoale la 6 dimineaţa ca să reuşească la autobuz şi la ore. Unul dintre părinţi, al cărui copil abia va merge în clasa I, a menţionat că acum optimizarea – alegerea celei mai bune variante din cele posibile – e bună numai de speriat copiii, aşa cum e Baba Hârca. Noi, spune interlocutorul, ne educăm copiii în modestie, ascultare, iar oraşul influenţează asupra lor nu în cel mai bun mod, ar fi bine să le fie milă de cei mici şi să-i lase în mediul lor obişnuit până la 11 ani. Bărbatul se miră, unde reuşesc copiii să înveţe atâtea prostii, poate la recreaţii, cică, băieţelul vecinilor a devenit de nerecunoscut. Unde mai pui că în oraş clasele şi aşa sunt supraîncărcate.
Potrivit lui Iurie Ţurcanu, directorul liceului „A. Puşkin” din Ungheni, întreţinerea filialei instituţiei respective de învăţământ, cum este şcoala primară din Buzduganii de Sus, este cât se poate de costisitoare. Din punct de vedere economic, acum e mai convenabil ca din acest sat copiii să înveţe la liceu. Ţara nu e atât de bogată ca să întreţină şcoli mici. La fel e şi din punct de vedere pedagogic.
Dacă e să vorbim despre calitatea predării, şcolile mici, fără supărare, sunt şcoli mici, cu tot ce rezultă de aici, deşi în ele lucrează pedagogi la fel de buni.
În filiala din acest sat sunt 5 pedagogi şi 30 de elevi care iau masa la cantina grădiniţei de copii. Directorul a menţionat că în timpul apropiat va avea loc o întâlnire cu părinţii la care vor discuta despre viitorul şcolii. Dacă părinţii vor fi împotrivă, atunci chestiunea va fi soluţionată la nivelul Consiliului Raional. În ce priveşte influenţa rea a oraşului, oare pentru a o evita trebuie să devină sihaştri şi să nu plece nicăieri? Referitor la completarea claselor, Ţurcanu a spus că sunt supraîncărcate numai clasele I cu predare în limba rusă şi a V-a cu predare în română.
Alexandru Ciuvaga, directorul Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport a raionului Ungheni, a menţionat că părinţii acestor copii vor decide, să-şi dea copiii la studii în oraş sau să-i lase acolo. Dar dacă numărul de elevi în 4 clase va fi mai mic de 20, atunci vor fi transferaţi fără consimţământul sătenilor. Dar şi 20 de copii e foarte puţin, ce-i drept, anul acesta în clasa IV au 14 elevi care vor fi promovaţi în clasa V.
Potrivit interlocutorului, o situaţie asemănătoare e şi la Medeleni, şi nu e vorba atât de aceste patru clase, cât de ceea că şcolile sunt încălzite cu sobe de la Papură-vodă, pe când la Sculeni sunt toate condiţiile. Ce-i drept, mulţi părinţi de aici sunt pentru a duce copiii din clasa I, doar în a V-a oricum vor trebui să plece încolo. Cei din Buzdugani s-ar fi plâns că le sunt jigniţi copiii la liceu şi atunci a fost desfăşurat un sondaj anonim, copiii au fost întrebaţi dacă au un loc permanent în autobuz, cum se simt în şcoala nouă, dacă au prieteni şi niciunul nu a avut plângeri. Atunci autobuzul va trebui să facă mai multe curse? „Oricum va costa mai ieftin decât să înveţi câţiva copii în şcoală”, a urmat răspunsul.
Ala Gricianiuc, şefă de studii la filiala liceului din Buzduganii de Sus, a spus că va avea loc o adunare cu părinţii la care se prevede discutarea acestei chestiuni. Potrivit ei, în clasa întâi, conform datelor pe care le au, trebuie să vină 14 copii.