Câțiva cetățeni din satul Sculeni au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării despre unele probleme din localitatea și nu numai. Iată textul integral al aceștia:
”Mult stimate doamni Sandu, Năstase, Stamate, Gavriliţă și Nicolaescu-Onofrei,
ne adresăm dumneavoastră cu o chestiune ce necesită o reformă urgentă a justiţiei, educaţiei, dar și a codului fiscal al Republicii Moldova.
În esenţă este vorba de o preocupare ce ţine de pace și relaţii civilizate ȋntre vecini. De ce le este permis ȋn continuare păturilor sociale declasate și ȋndepartate de educaţie formală și informală, producerea gălăgiei infernale la orice oră a zilei? În cazul nostru este vorba de trei familii ȋnrudite ȋntre ele, ce locuiesc ȋn directă vecinătate cu noi și care nu doar că ignoră sistematic dreptul și necesitatea noastră, dar și al altor vecini, de liniște, dar iau ȋn derâdere poliţia și sistemul juridic al republicii Moldova.
Astfel, avem de-a face cu oameni care și-au definit ca scop al vieţii, enervarea vecinilor prin punerea ȋn funcţie a difuzoarelor acustice la o intensitate maximă ȋn curte, la orice temperaturi, dar mai ales pe timp de vară, când e cald. Persoanele menţionate afirmă că doar așa se pot relaxa. În intervale regulate de timp, indivizii respectivi se uită peste gard sau vis-à-vis dacă noi sau alţi vecini au atras iritaţi atenţia spre ei. Mai mult decât atât, o altă modalitate dubioasă de a produce gălăgie, cu intenţia de a provoca conflicte ȋntre noi, este folosirea ferăstrăului electric ȋn intervale regulate, dar doar de 2-3 minute, fără a tăia cu-adevărat lemn. Acest lucru se petrece de cel puţin 2-3 ori zilnic.
La rugăminţile noastre să ȋnceteze cu aceste activităţi, indivizii respectivi afirmă, că ferăstrăul este pus ȋn funcţie atât de des, „ca să nu se strice“. Se joacă neȋncetat cu aparatul, uneori și după ora 22:00. Și doar atunci poliţia poate interveni, ȋnregistra o plângere și aplica o amendă. Doar că ȋn conformitate cu legislaţia ȋn vigoare, poliţia nu are dreptul să pătrundă ȋn locuinţele oamenilor, decât doar dacă e vorba de cazuri extreme de violenţă.
Doamnelor și Domnilor, sunt violări acustice! Tulburarea liniștii, care este și vătămare corporală și a sănătăţii, fiindcă se solicită frecvenţa ridicată a pulsului și nivelului adrenalinei la victime. Difuzoarele folosite de acești indivizi, dar și instrumentele de lucru, au puterea de a zgudui nu doar pereţi, ci și inimi! Zgomotul puternic poate cauza accidente cerebrale! Există studii știintifice elaborate care au descoperit că muzica ascultată cu sonorul la maximum este un important factor de stres şi poate duce la infarct sau accident cerebral! Oare, prin deducţie juridică a articolului 153 din codul penal al RM, stresul provocat de boxele acustice, nu este o vătămare intenţionată ușoară a integrităţii corporale și a sănătăţii?
Pe lângă dreptul la liniște și somn, indivizii respectivi ne privează de dreptul de utilizare a casei și curţii noastre. Dată fiind gălăgia produsă, noi nu avem un loc unde să ne retragem („să fugim“) ȋn propria noastră casă și curte de activităţile lor. Și aceasta poate fi interpretată, juridic vorbind, ca o formă de violenţă de domiciliu.
Dar despre ce filosofie juridică poate fi vorba ȋn Republica Moldova?
De curând (mai exact ȋn noaptea spre 10 august) s-a facut petrecere obligatorie deja de pe la orele 16:00. Până la orele 00:40 s-a chiuit intens sub influienţa alcoolului. După care s-a dat drumul la muzică, parţial de pe teritoriul a două curţi, de-a lungul ȋntregii străzi. Echipajul solicitat de poliţie nu a putut face nimic eficient. Plângerea s-a ȋnregistrat. Poliţiștii au rugat familiile să oprească muzica și gălăgia ȋn general, după care au plecat. Cinci minute după plecarea lor, petrecăreţii au dat drumul din nou la muzică, la o intensitate și mai mare, astfel ȋncât aveai impresia că la noi ȋn casa nu aveam discotecă, ci nuntă adevărată. Hip-Hop, manele, muzică rusească de tip gangsterist, culminând cu muzică tradiţională moldovenească. Și asta, Doamnelor și Domnilor, până la orele 6 dimineaţa.
Vă rog să ne răspundeţi: Cu ce drept ne-au privat de dreptul elementar de a dormi ȋn timpul nopţii? Cu ce drept ne-au provocat dureri de inimă, dureri de cap și un stres interior enorm, pentru care am avut nevoie de cel puţin 24 ore pentru ca să le aleviem? Cu ce drept ne fac vecinii nouă program?
La fel și ȋn data de 30 spre 31 august. Într-un local de agrement din centrul satului un grup de concetăţeni au organizat o cumătrie, care a durat până la orele 4:30 dimineaţa. Gălăgia extremă produsă de difuzoarele audio ne-a deranjat din nou atât de mult, ȋncât am fost nevoiţi să dormim până ȋn după-amiaza celei de a doua zi, pentru a ne putea reveni din stresul produs noaptea. Petrecăreţii au continuat acest teatru, chiar dacă la faţa locului s-a prezentat poliţia și i-a avertizat că vor fi sancţionaţi.
Sunt analfabeţii structurali ai Republicii Moldova care au pretenţia de a interpreta Dreptul și Ordinea ȋn această societate. Decenţa și buna-cuviinţă sunt elemente ce lipsesc total. Educaţia din familie a eșuat, la fel și școala. Se vede că atunci când indivizii ȋn cauză au fost elevi, probabil prin anii 90, subiectul „Educaţie civică“ nu a fost ȋn curriculum școlar. Astăzi acest subiect ar trebui să fie obligator ȋncepȋnd cu școala primară pe ȋntreg teritoriul Republicii Moldova. Sigur că școala nu va schimba lumea, dar ȋn școală se sensibilizează pentru anumite probleme și conduite sociale. Respectul, decenţa, amabilitatea și omenia se ȋnvaţă inclusiv și ȋn școală, caci se vede că ȋn sânul familiilor acestor indivizi comportamentul anti-social se perindă din generaţie ȋn generaţie.
Situaţia mai sus-descrisă are loc ȋn mod regulat. În practică, amenzile aplicate nu au nici o consecinţă. Amenzile sunt prea mici, iar pentru a-și elimina frustrările și ca răzbunare faţă de cei care depun plângerile, muzica se dă și mai tare, iar petrecerile continuă. Linia de argumentare: În timpul zilei nu este interzis sa faci gălăgie! Nu este interzis să folosești ferăstrăul, motocicleta, sau să dai la maximum audiodifuzoarele. Nu contează ca vecinii pensionari vor să tragă un pui de somn la amiază, iar vecinii angajaţi ȋn câmpul de muncă au randament scăzut la serviciu, fiindcă ȋn ziua precedentă nu au putut dormi.
Mult stimaţi domni Năstase și Stamate,
vă rugăm să atrageţi atenţia asupra acestei probleme și să propuneţi ȋn parlament un proiect de lege, care să fie pus ȋn practică și să ne protejeze de activităţile acestor criminali, nu doar ȋn timpul nopţii, dar și ȋn timpul zilei! Din cercul nostru familial și de prieteni, știm că nu suntem singurii cu o astfel de solicitare. Refuzăm să fim terorizaţi acustic de vecini!
Potrivit Codului Contravențional, în prezent se sancționează doar tulburarea liniștii de la ora 22:00 până la ora 7:00. „Prin tulburarea liniștii se are în vedere cântarea cu voce tare, semnalizarea acustică, folosirea aparatajului audiovizual la intensitate înaltă a sunetului“.
La sfarșitul lui decembrie 2018, a intrat ȋn vigoare o schimbare minimală a acestui articol. El stipulează urmatoarele: „Efectuarea lucrărilor de reconstrucţie, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative înainte de ora 08:00 şi (sau) încheierea lor mai târziu de ora 18:00 se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.“
Amenzile de 12 până la 30 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice sunt amenzi ridicole! Mai mult decât atât, vă rog să faceţi lumină și să ne explicaţi, de ce doar locuitorii blocurilor sunt „protejaţi“ de gălăgie. Oare locuitorii satelor din Moldova, nu au dreptul și ei la liniște ȋn propria casă și curte?
Luaţi exemple de la ţări precum Germania sau Marea Britanie, ȋn care amenzile se ridică până la 5000 Euro, respectiv 5000 Lire Sterline. Ca referinţă vedeţi aceste adrese:
https://www.bussgeldkatalog.org/umwelt-laermbelaestigung/
https://www.gov.uk/how-to-resolve-neighbour-disputes/complain-about-noise-to-the-council
Poliţiei trebuie să i se dea posibilitatea să intre ȋn curtea sau apartamentul omului, nu doar ȋn caz de extremă violenţă. În Germania, spre exemplu, poliţia are orice drept să pătrundă ȋn locuinţă și să confiște orice aparate ce produc gălăgie, inclusiv și mașina, dacă din mașină survine gălăgia. Aici e vorba de noţiunea juridică „Gefahr in Verzug“ sau tradus ȋn română „Pericol cu efect ȋntârziat“. Dar oare se va produce vreodată ȋn Republica Moldova o reformă a codului contravenţional și penal, care să fie echivalent ţărilor civilizate? Sunt capabili juriștii Moldovei să gândească juridic? Legile, care nu sunt eficient impuse, nu sunt legi! Pedepsele, care nu sunt pedepse, nu produc frică! Amenzile, care nu sunt amenzi, nu sunt luate ȋn serios!
Gălăgia poate ȋmbolnăvi! Politiștii, care nu sunt luaţi ȋn serios de astfel de indivizi anti-sociali, resemnează! Cei implicaţi, adică și victimele, și functionarii din poliţie, nu mai văd sensul lucrului lor. În consecinţă are loc erozia esenţei unui stat!
De la poliţie auzim permanent că ȋn timpul zilei nu le pot face nimic la astfel de cetăţeni. În ţările civilizate există și „Liniște de amiază“ ȋnrădăcinată prin lege. Consultaţi siteurile de profil. Și ȋntre orele 12-14:00 oamenii au dreptul la liniște. Anume pensionarii, care de multe ori au și probleme de sănătate, depind de un somn liniștit. Au nevoie de un spaţiu protejat acustic. În ţara asta nu te poţi odihni nici măcar la sărbătorile publice sau religioase. Totul trebuie să fie acompaniat de muzică infernală! Plebea are dreptul să se distreze! Oamenii muncitori sau pensionari, care și-au facut datoria faţă de stat, au dreptul să sufere!
Domnilor miniștri Năstase, Stamate și Ministră Gavriliţă, fiindcă și dumneavoastră sunteţi vizată!
A venit timpul ca juriștii republicii Moldova să gândească și să judece ȋn mod juridic. Este necesară o altă ȋntelegere a Dreptului. Cine se uită doar la literele din textul actului normativ, acela nu a ȋnteles sensul legii. De aceea ȋntrebarea este: Ce intenţie a avut legislatorul cu formularea unei legi? Orice cod contravenţional sau penal trebuie să aibă ȋn mod obligator un comentariu detaliat, care să fie accesibil și publicului larg. Din astfel de comentarii nu de puţine ori se găsesc „cazuri de precedenţă“ sau situaţii din jurisprudenţă ca exemplu de comparaţie. Astfel formularea unei legi e obligator ȋnsoţită și de o sentinţă. În cazul neacceptării unei sentinţe, rămâne doar mergerea ȋn recurs. Cu alte cuvinte, mersul ȋn urmatorea instanţă; poate și ȋn instanţa supremă, ȋn măsura ȋn care ea există ȋn acea ţară.
Cetăţenii trebuie să se abţină de la zgomotul evitabil. La orice oră, nu doar pe timpul nopţii! Nu doar gălăgia de la aparatele muzicale sau intrumentele de lucru ȋn gospodărie trebuiesc interzise prin lege, ci și zgomotul produs de lătratul câinilor. În oraș, precum și la ţară. Mai ales la ţară, unde se argumentează foarte des că animalele de companie, mai ales câinii, previn furturile. Asta e ridicol! Câinii nu pot preveni furturile! În practică oamenii nu se ridică din pat, daca aud lătratul de câini pe timpul nopţii.
Liniștea este un drept uman! Iar necesitatea de liniște are prioritate. Garantarea liniștii este și o politică de sănătate a populaţiei. Până acum statul moldav nu susţine acest drept elementar.
De ce credeţi că ȋn ţările Europei de Vest calitatea vieţii e atȋt de ȋnalta? Nu e doar din cauza economiilor avansate și infrastructurilor sofisticate. Dar e și din cauza că se pune accent pe un comportament civilizat, amabil, politicos și neegoist ȋntre oameni. Chiuiturile, urlăturile, cântarea ȋn voce, punerea ȋn funcţie a difuzoarelor audio și lătratul de câini ȋn public e absolut inacceptabil și nespecific culturilor avansate. O astfel de mentalitate contribuie ȋn ultima instanţă și la un element (ne)civilizatoric al societăţii.
Doamna Gavriliţă, ca D-Voastră sunteţi cea vizată!
Căutaţi surse suplimentare de suplinire a bugetului de stat? De ce nu introduceţi impozite pe câini. În ţările civilizate se plătesc impozite pentru ţinutul animalelor de companie. Un exemplu de referinţa, ar fi din nou Germania, unde ȋn dependenţă de landul unde locuiește cetăţeanul, se aplică o taxă anuală de la 100 Euro ȋn sus pe bucată. Dorești mai mulţi câini, se plătește pentru fiecare animal ȋn parte.
La solicitarea noastră faţă de organele de drept, politiștii de sector ne spun de fiecare dată că gălăgia produsă de câini nu este specificată ȋn articolul 357. Evident că ȋn textul unei legi nu poate fi ȋntocmită o listă cu toate sursele de zgomot. Dar oare conform unei filosofii juridice sănătoase, legea nu este și subiect de interpretare? Argumentarea politiștilor moldoveni e permanent aceeiași: „Nu este specificat in articolul 357, nu le pot face nimic“. După ei, trebuie să fie scris negru pe alb ȋn lege lista aparatelor, dar și a animalelor care produc zgomot, pentru ca să se aplice o sancţiune.
Domnilor Miniștri,
vă rugăm să veniţi cu o poziţie faţa de această problemă socială. Pentru un răspuns ȋn formă scrisă, vă vom fi recunoscători.
Cu respect,
Ludmila Milevschi,
Nina și Ralf Taeuber
satul Sculeni, raionul Ungheni”.