Odată cu răcirea timpului, persoanele fără adăpost, care deseori sunt văzute pe străzile Ungheniului, au o problemă în plus. Dacă pe timpul cald îşi întindeau bucata de carton sub un copac sau se odihneau pe băncile din parc, acum există pericolul să se aleagă cu degerături sau chiar să moară de frig. Oricât de mult s-ar discuta problema lor, referitor la oferirea unui adăpost, cel puţin pe timp de iarnă, responsabilii din cadrul instituţiilor de stat dau neputincioşi din umeri. Ei spun că nu ştiu cum să procedeze şi ce soluţie să le propună.
„De regulă, aceste persoane duc un mod de viaţă dezordonat şi nu sunt acceptate de rude, fie sunt singure pe lume, fără un acoperiş deasupra capului. Chiar dacă le plasăm în centrele speciale, acestea până la urmă fug de acolo şi se pomenesc iarăşi în stradă”, afirmă şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Tudor Rădeanu. Potrivit lui, vagabonzii au fost evaluaţi şi s-a dovedit că marea majoritate sunt originari din alte raioane şi urmau să fie sesizaţi responsabilii din instituţiile vizate de la locul lor de baştină. Pentru cei din raionul Ungheni există Centrul pentru persoanele fără adăpost din satul Sculeni, care poate primi 45 de persoane.
În stradă s-au pomenit şi unele persoane cu probleme de sănătate mintală, care ar necesita îngrijiri medicale speciale.
În opinia primarului comunei Boghenii Noi, Gheorghe Filipovici întoarcerea persoanelor cu dizabilităţi mentale în familie, chiar şi după ce au fost internate în instituţiile medicale, deseori creează probleme grave celorlalţi membri: „Au fost cazuri când aceştia au dat foc la casă. Cred că ei trebuie internaţi în centre speciale şi să li se acorde îngrijirile de care au nevoie, fără a dăuna celor din jur”. Lidia Crăciun, directoarea Spitalului Raional Ungheni, spune că se acordă servicii medicale persoanelor cu probleme psihice, vagabonzilor, dar aceştia nu pot fi internaţi decât pentru perioade determinate: „Spitalul face cheltuieli mari pentru a presta serviciile medicale pe care le necesită, dar marea majoritate a persoanelor fără adăpost nu are poliţă medicală, astfel cheltuielile se fac din bugetul spitalului şi deseori nu pot fi acoperite”. Din spusele dânsei, posesorul unei poliţe medicale poate fi internat în spital cel mult 24 de zile. Lidia Crăciun a propus ca suma cheltuită pentru îngrijirea medicală a persoanelor fără adăpost să şi-o asume Consiliul Raional Ungheni. În acelaşi context, Tudor Rădeanu consideră că în raion ar trebui înfiinţat un centru special pentru persoanele cu probleme psihice.