
În ultimul timp cu toţii am devenit politicieni. Nu contează despre ce discută oamenii, oricum totul se termină cu politica. Însă aş dori de acum pur şi simplu să trăiesc, să lucrez şi să-mi cresc copiii, să iubesc, să mă bucur de sosirea primăverii, însă din toate părţile se aude că a fost creată o comisie pentru a căuta banii dispăruţi din bănci, s-a prelungit termenul activităţii ei, a fost înregistrat un partid, cineva are de gând să mai întemeieze unul, parlamentul de aproape o săptămână nu se întruneşte în şedinţe, ca să-i permită cuiva să discute ceva. Viaţa în ţară e ca un lac cu izvoare subacvatice, care ţâşnesc ridicând nămolul, dar la suprafaţă deocamdaă nu se vede nimic şi te apucă groaza când te gândeşti ce se poate întâmpla când se va ridica.
Aş dori foarte mult ca poporul nostru răbdător să aibă destulă răbdare. Cu toate că cineva dintre analiştii sau politicienii noştri care apar des la televizor a spus că uneori şi mămăliga explodează, dar n-aş vrea şi chiar mi-i frică să se întâmple aşa ceva.
Ce-i drept, persoanele pe care nu demult i-am instalat în fotoliile de deputaţi, sunt gata de orice, numai să nu facă nimic pentru ţară. Iată acum au născocit că alegerile locale trebuie organizate după realizarea reformei administrativ-teritoriale. Imaginaţi-vă cât timp se va elabora reforma ceea, cât se va discuta, doar cei care o vor vota trebuie să negocieze ceva şi pentru sine. Câte mijloace vor fi cheltuite din nou, s-a gândit oare cineva?
Unde mai pui că ţara a trecut deja printr-o reformă asemănătoare. S-au făcut judeţe în loc de raioane. Şi ce? Puterea a început să lucreze mai eficient ori s-a făcut în judeţ ceea ce putea fi făcut în raion? Mai ales că numărul funcţionarilor n-a scăzut deloc. Atât doar că s-au cărat dintr-un raion în altul mese, scaune, acum se vor mai adăuga computerele care pe drum se vor pierde sau se vor strica. Unica reformă ce poate fi înţeleasă e lichidarea primăriilor mici care nu sunt în stare să se întreţină singure şi să soluţioneze probleme comunităţii, mai ales în condiţiile în care banii vor fi alocaţi în dependenţă de numărul de locuitori.
Dar dacă se va anunţa despre crearea judeţelor şi desfăşurarea alegerilor în 2016, organele locale ale puterii vor înceta să se mai ocupe de activitatea lor profesională şi nu pe o lună sau două. Ei îşi vor soluţiona problemele personale, vor căuta căi de retragere, vor crea terenuri de aterizare de rezervă, îţi vor dezvolta afacerile.