
Ziua Mondială a maladiilor cronice obstructive a plămânilor se marchează anul acesta la 18 noiembrie, sub genericul „Nu este prea târziu”. Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Semnele de boală sunt similare ca la bronşită cronică: tusă cronică, producerea cronică de spută odată cu tusea, epizoade repetate de bronşită acută, respiraţii scurte, simptom care este persistent şi care se agravează, apărând în timpul efortului fizic şi agravându-se în timpul infecţiilor respiratorii.
BPOC afectează peste 210 milioane de oameni din întreaga lume şi ucide până la 3 milioane de oameni pe an. Conform estimărilor Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii, răspândirea BPOC printre bărbaţi constituie 9,34%, femei – 7,3% şi afectează preponderent persoanele care au depăşit vârsta de 40 ani. Conform datelor Societăţii europene de respirologie, boala este diagnosticată în stadii precoce doar în ¼ cazuri.
La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru bronhopneumopatia cronică obstructivă este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberele industriale, noxele chimice existente, fumul produs din arderea combustibilului biologic (cărbune, lemn, gunoi menager).
Pentru prevenirea acestor boli cronice se recomandă:
Conştientizarea existenţei epidemiei globale a bolilor cronice;
Crearea unui mediu înconjurător mai sănătos;
Scăderea factorilor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi inactivitatea fizică;
Prevenirea deceselor premature şi dizabilităţilor evitabile pentru majoritatea bolilor cronice.
Cea mai importantă strategie de reducere a poverii BPOC este prevenirea fumatului prin politici de control şi programe antifumat repetate: identificarea fumătorilor, ajutarea fumătorilor pentru a renunţa la fumat, vizitarea medicului cel puţin 2 ori pe an, reducerea şi evitarea poluării interioare şi exterioare a mediului înconjurător, exerciţii fizice regulate şi o alimentaţie sănătoasă, diagnosticarea precoce a bolii prin spirimetrie, prevenirea şi reducerea efectelor adverse produse de tratament.