
Dacă nu eşti întrebat – taci. Dar eu aş dori să-mi împărtăşesc gândurile cititorilor ziarului „Unghiul”. Desigur, câţi oameni – atâtea opinii. Cu atât mai mult cu cât discuţiile ajută să scoţi adevărul la iveală. Dar despre ce adevăr putem vorbi dacă mi se pare că s-a început de la celălalt capăt. Mă refer la examenele de bacalaureat. Copiii mei mai au mult până la ele, dar mă doare sufletul pentru ceilalţi, care nu au avut norocul să le susţină în condiţii normale.
Înţeleg că elevii trebuie să înveţe cu sârguinţă şi responsabilitate, probabil, au fost şi unele încălcări, dar oare se întâmplă numai în şcoală? Să înţeleg că la noi în ţară totul e slavă Domnului, a mai rămas să se facă ordine în ce priveşte susţinerea examenelor în licee. Înţelegeţi sau nu, dacă peste tot ar fi fost ordine, n-ar fi trebuit la examene se recurge la măsuri drastice.
Vecina mea povesteşte că înainte de a intra în sală copiii erau verificaţi cu detectoarele de metale, o fată nu ar fi vrut să-şi scoată cruciuliţa care tot timpul „piuia”. Controlorilor le-a ajuns minte ca să-i dea voie, dar ar fi putut insista. Iar fiicei unei cunoştinţe, cică, i s-a făcut rău, orice s-ar spune, ei au emoţii care nu pot fi comparate cu nimic, în primul rând, sunt examene de absolvire, în al doilea, copiii din start sunt suspectaţi, fiind puşi sub urmărirea camerelor, în al treilea, controlul la intrare. Fata era să-şi piardă cunoştinţa, dar, povesteşte mama, ei nu i s-a permis să intre, i-au cerut certificat medical. Cum se numeşte asta?
Se creează impresia: cu cât mai mulţi elevi vor fi eliminaţi de la examen sau testele lor nu vor fi evaluate, cu atât mai bine s-au desfăşurat examenele de bacalaureat. De ce nimeni nu se gândeşte că se distruge soarta copiilor? Ce să facă un an până la următoarea posibilitate de a susţine examenele? Să se ducă la şcoala profesională? La acest lucru trebuiau să se gândească mai demult, să nu se agaţe de numărul de elevi din licee, să-i selecteze mai riguros ca printre ei să nu fie doritori de a copia. Poate trebuie să fie mai severi la examenele din clasa a noua?
Iar camerele video care staţionează un an ca să funcţioneze 4-5 zile mai bine să fie instalate în cabinetele şefilor, în primul rând, ale celor care au luat această decizie „excepţională”. Lasă să lucreze ştiind că fiecare pas al lor e urmărit. Credeţi-mă, atunci va fi mai mare folos.