Informaţiile despre morbiditatea prin gripă şi viroze amintesc ştirile de pe front – tot mai mulţi şi mai mulţi oameni sunt afectaţi de această maladie, e atins sau deja e depăşit pragul epidemic, în ţară, din cauza complicaţiilor, au murit de acum 12 persoane.
Potrivit Galinei Vidraşcu, felcer superior la Substaţia Urgenţă Medicală Ungheni, în ultimele zile (discuţia a avut loc vinerea trecută), numărul apelurilor legate de boli de răceală s-a redus. Dacă pe parcursul a două săptămâni precedente numai din oraşul Ungheni parveneau 100 de apeluri în 24 de ore, acum sunt câte 60-70, ca în zilele obişnuite.
Ghenadie Şerbul, vicedirectorul Spitalului Raional, spune că în prezent în secţia de boli infecţioase e internat un bolnav cu gripă, în secţia de pulmonologie – 45 de bolnavi cu pneumonie cauzată de viroze. În secţia respectivă ni s-a spus că cinci bolnavi sunt internaţi în secţia traumatologie, deoarece aici nu încap toţi, deşi s-au pus paturi suplimentare. În secţia de pediatrie, a menţionat interlocutorul, se află 35 de copii cu viroze. Şi aici au fost aduse paturi în plus.
Doctorul a menţionat că acum oamenii sunt cam speriaţi de ştirile privind gripa şi virozele, inclusiv de faptul că sunt decedaţi. De aceea se adresează mai des medicilor de familie care nu mai fac faţă solicitărilor şi oamenii se duc la spital. Sunt şi din cei care nu solicită consultaţii şi peste 4-5 zile de la îmbolnăvire îi aduce salvarea. Acum în secţia reanimare e internată o bolnavă care a cincea zi a fost adusă în stare foarte gravă.
Ghenadie Şerbul a adăugat că există o oarecare stabilitate, fiindcă vin mai puţini bolnavi. Potrivit dânsului, medicii de familie, cu regret, nu au posibilitatea să viziteze bolnavii la domiciliu şi în acest caz o persoană cu o boală virotică îi poate molipsi pe toţi cei care se află lângă ea. Fiind întrebat dacă sunt medicamente, el a spus că totul e în ordine, au preparate antivirale şi nimeni nu trebuie să cumpere nimic.
Directorul Centrului Sănătate Publică, Viorel Bradu, a spus că la data de 6 martie au fost înregistrate în total 85 de cazuri de gripă – morbiditatea e la nivel de republică. Situaţia continuă să rămână încordată, pentru că deocamdată nu se atestă vreo scădere. Există tendinţa de o majorare uşoară. Ce să aşteptăm? Specialistul a menţionat că nu trebuie să aşteptăm ceva, ci să luam măsuri preventive, dacă fiecare va avea grijă de sănătate sa, totul va fi bine. Dar dacă situaţia va continua să rămână neschimbată, va fi declarată epidemie? Nu e exclus, a menţionat interlocutorul, acest lucru îl poate face Comisia republicană sănătate publică sau cea raională.