
Potrivit unui sondaj efectuat de către o instituţie de marketing şi sondaje, peste 80% din moldoveni nu au trecut niciodată în viaţa lor pragul unui muzeu. Marja de eroare este de 3,4%.
Am încercat să aflăm cât de des au mers unghenenii la muzeu şi am început cu reţeaua de muzee din raion. Deci, aici sunt trei instituţii de profil: Muzeul de Istorie şi Etnografie din Ungheni, Muzeul din Pârliţa şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din Sculeni.
Desigur, cel mai mare patrimoniu îl are Muzeul de Istorie Şi Etnografie din Ungheni. Aici sunt peste zece mii de exponate, grupate în colecţii de arheologie, port popular, scoarţe şi covoare, ţesături tradiţionale, ustensile de uz casnic, numismatică, fotografii, cărţi vechi şi documente, artă. Unele dintre ele se află în arhiva muzeului, fiind expuse periodic. Potrivit lui Vasile Iucal, directorul muzeului, numărul vizitatorilor nu a crescut, ba dimpotrivă, a scăzut. Aceasta în pofida faptului că specialistul relații cu publicul şi mass-media periodic efectuează vizite în liceele din oraş, distribuind pliante printre elevi pentru a trezi interesul faţă de patrimoniul local. Directorul spune că nu îşi poate explica de ce totuşi nu a crescut interesul faţă de istorie, neam şi patrie, de ce pedagogii sunt greu de înduplecat să vină la muzeu, mai ales că în programa şcolară au fost introduse câteva ore de istorie locală. Cel mai des muzeul este vizitat la sfârşitul anului de învățământ, atunci când tot materialul a fost însuşit şi pedagogii îşi planifică ore la aer liber. În schimb, directorul menționează că muzeul este vizitat de către turiştii care sunt în treacăt prin oraş. „Îi îndemn pe locuitorii oraşului, profesori şi elevi să cunoască istoria localităţii, iar cel mai uşor o pot face vizitând muzeul nostru”, spune Iucal.
Muzeul din Pârliţa are patru săli de expoziţie, care numără peste trei mii de exponate, adunate de către angajaţii instituţiei, săteni, profesori şi elevi. Aici putem găsi colecţii de port popular, scoarţe şi covoare, ţesături tradiţionale, ustensile de uz casnic, numismatică, fotografii, cărţi vechi şi documente. Destul de atractiv este prezentată istoria localităţii prin două locuinţe ţărăneşti, covoarele, mobilierul ţărănesc, cărţile şi fotografiile de epocă. De menţionat că acest muzeu a fost creat la iniţiativa familiei lui Nicanor şi Vera Buzovoi. Mariana Basarov, colaborator ştiinţific, spune că numărul vizitatorilor este stabil: „Am avut vizitatori şi săptămâna trecută – elevii de la o şcoala din localitate, iar duminică vom avea o grupă de copii din oraşul Ungheni”. Printre exponate un loc aparte îl are şi un copac cu fotografiile de la toate activităţile desfășurate de-a lungul anilor în muzeu. Anul acesta muzeul a împlinit un deceniu de la deschiderea sa.
Muzeul de Istorie şi Etnografie al satului Sculeni se află în clădirea fostei şcoli primare din localitate. Aici sunt şase săli de expoziţie. Exponatele muzeului au fost adunate de către săteni şi elevi. Şi aici putem găsi obiecte de uz casnic, instrumente agricole, sculpturi în lemn, piese de mobilier, fotografii de epocă, muniţii şi echipament din timpul celui de al II-ea război mondial şi obiecte etnografice.
Maria Călin, directorul muzeului, la fel spune că şi aici numărul de vizitatori a rămas constant, iar cei mai activi, desigur, sunt elevii din satele învecinate. Recent, muzeul a fost vizitat de către un cetăţean american, care a dorit nemijlocit să cunoască istoria localităţii.
Despre un alt muzeu, cel al familiei lui Oleg şi Lilia Onufriev din Stolniceni, cunosc puţin chiar şi specialiştii Secţiei raionale Cultură și Turism. Cu toate că nu deţine actele ce ar confirma titlul de muzeu, aici se găsesc obiecte care amintesc despre istoria neamului. Toate exponatele fie au fost moştenite de către Oleg Onufriev, fie au fost procurate de-a lungul anilor. Şi dacă până în anul trecut muzeul număra 300 de exponate, din spusele stăpânului, în prezent aici sunt în jur de o mie de obiecte. Muzeul e vizitat cel mai mult de elevi.
De notat că în multe instituţii de învăţământ din raionul Ungheni sunt deschise muzee. Printre acestea se numără gimnaziile din Zagarancea, Mănoileşti, Petreşti, Ţâghira, Bumbăta, Rădenii Vechi, liceele „Aleksandr Puşkin”, Ungheni şi „Dimitrie Cantemir”, or. Corneşti.