Medicamentele expirate prezintă pericol pentru mediu și oameni, iar colectarea și distrugerea lor este una din soluțiile implementate în multe țări. Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM) pregătește acest exercițiu, iar în câteva luni în toate farmaciile din țară va fi posibilă colectarea medicamentelor expirate de la cetățeni pentru a fi distruse, transmite IPN.
Directorul general al AMDM, Zinaida Bezverhni, a spus, în cadrul unei discuții preliminare despre implementarea serviciului, că urmează să fie lansată o campanie de informare a cetățenilor despre posibilitatea distrugerii medicamentelor în mod inofensiv. Potrivit directorului, astăzi medicamentele expirate ajung fie în sistemul de canalizare, fie la gunoi fapt care dăunează mediului înconjurător și pune în pericol sănătatea oamenilor.
Potrivit Zinaidei Bezverhni, intenția este să fie organizate puncte de colectare a medicamentelor expirate în fiecare farmacie. În sate, unde sunt mai puține farmacii, punctele de colectare vor fi amplasate în centrele de sănătate sau în oficiile medicilor de familii. „Dorința noastră este ca fiecare cetățean să aibă posibilitatea să scape de medicamentele neutilizate”, a spus Zinaida Bezverhni.
„Inițiativa este una foarte importantă și suntem gata să facem tot posibilul ca și în farmaciile noastre cetățenii să aducă medicamentele expirate”, a spus Mihai Postolache, reprezentant al rețelei de farmacii Hipocrates.
Natalia Sturza, directorul general al rețelei de farmacii Felicia, a declarat că practic zilnic sunt cazuri când oamenii aduc în farmaciile rețelei medicamente expirate, iar implementarea serviciului vine să rezolve o mare problemă cu care se confruntă farmaciștii.
Medicamentele expirate care vor fi colectate urmează să fie distruse la o uzină de ciment.