Standardele de calitate ale produselor care ajung în școli și grădinițe vor fi mai riguroase, iar salariile bucătarilor și ale dădacelor vor fi majorate, scrie evzmd.md.
Sunt câteva dintre măsurile anunțate de Guvern, care vin să îmbunătățească situația alimentației din cadrul instituțiilor de învățământ. Mai mult, se propune înăsprirea amenzilor pentru încălcarea normelor din acest domeniu.
Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un plan de acțiuni al Guvernului pentru următoarele 12 luni. Una dintre ele ține de îmbunătățirea meniului din școli și grădinițe.
„Ne-am referit la ajustarea acestui meniu model din perspectiva alimentației sănătoase. Acesta este un prim pas, urmează în perioada următoare să avem consultări pe fiecare acțiune. Una din idei a fost, de exemplu, ca copiilor să li se ofere mai multă apă decât sucuri, fiindcă ele conțin mult zahăr și sunt dăunătoare copiilor”, a declarat acesta.
Iar de la 1 ianuarie 2020, salariile pentru bucătari și dădace vor fi majorate cu 360-536 de lei pe lună. „Aceste majorări constituie un prim pas. Înțelegem că nu e o sumă foarte mare, dar, reieșind din bugetul care este, vom face aceste majorări”, a spus Andrei Spînu.
De asemenea, se dorește un control mai riguros al produselor care ajung pe mesele copiilor, dar și al agenților economici care participă la licitații.
„Până acum, în lista neagră cu agenții economici care nu mai pot să participe la achiziții publice se introducea doar compania. Dar au fost cazuri când fondatorii și administratorii înregistrau o altă companie. Noi vrem să analizăm acest aspect, ca să nu mai existe nicio portiță ca ei să abuzeze în continuare și să livreze produse necalitative”, a menționat acesta.
O altă soluție, potrivit Executivului, este înăsprirea amenzilor. De asemenea, părinții vor fi îndemnați să se implice în procesul de achiziție și să sesizeze oamenii legii dacă depistează abateri.
Cât ține de calitatea apei pe care o consumă copiii, Andrei Spînu a declarat: „Vom spori investițiile. Ne propunem instalarea dozatoarelor în locurile accesibile pentru instituțiile de învățământ care se confruntă cu asemenea dificultăți”.
Măsurile anunțate nu implică cheltuieli suplimentare. Pentru anul 2019, pentru alimentația din școli și grădinițe au fost alocați 1 miliard 251 de milioane de lei.