Prim-ministra Maia Sandu susține că dacă partenerilor de coaliție din Partidul Socialiștilor le este frică de o reformă autentică a justiției, înseamnă că astăzi vor înainta în Parlament moțiune de cenzură față de executiv. Șefa cabinetului de miniștri menționează că nu va renunța la decizia de asumare a modificării Legii Procuraturii și că va merge astăzi să prezinte inițiativa în legislativ. Potrivit ei, aceasta este singura soluție corectă pe care ar fi putut să o ia Guvernul pentru a reforma sistemul justiției, transmite IPN.
„Dacă le e frică de reforma justiției, înseamnă că vor veni cu moțiunea de cenzură și vor vota pentru demiterea Guvernului, dacă au același interes ca și noi – să se facă ordine în țară, să se construiască un stat de drept, pentru ca toți hoții să știe că nu se mai poate de furat aici și că vor fi sancționați, pentru ca oamenii să aibă siguranța zilei de mâine, dacă au interesele cetățeanului pe prim plan, atunci vom merge mai departe împreună”, a afirmat Maia Sandu.
Prim-ministra recunoaște că asumarea răspunderii a fost o decizie dificilă, dar spune că este singura corectă, legală și singura decizie care îi permite guvernării să meargă mai departe cu reformă autentică a sistemului justiției. „Noi am creat această majoritate în Parlament și am menținut-o pentru a scoate țara din captivitate și pentru a construi justiție independentă și dacă nu există angajament real, autentic din partea partenerilor noștri în Parlament pentru o reformă adevărată, înseamnă că nu avem obiective comune și nu avem de ce să rămânem în continuare în această majoritate”, a afirmat șefa cabinetului de miniștri.
Prim-ministra spune că în ultima perioadă cei mai toxici și corupți judecători au prins la tupeu și se comportă într-un mod foarte obraznic: încearcă să anuleze orice decizii, pun impedimente procurorilor ca să cerceteze anumiți magistrați corupți. „Acest mod în care se comportă, acest curaj în sensul negativ al cuvântului pe care îl au mă duce la gândul că oamenii aceștia au sprijin politic, care nu este spus public, dar, dacă ne gândim, poate veni doar din partea domnului Igor Dodon pentru că noi suntem cu cărțile pe față, suntem transparenți, vorbim cu limbaj foarte direct, spunem lucrurilor pe nume și este foarte clar că vrem să-i scoatem pe acești oameni din sistem. De partea cealaltă discuțiile sunt frumoase, dar acțiunile nu neapărat”, a explicat șefa executivului.
Maia Sandu explică faptul că Guvernul a modificat etapa de preselecție a candidaților la funcția de procuror general, nu și procedura finală de propunere de către Consiliul Superior al Procurorilor a candidaturii la funcția de procuror către șeful statului. „Cei care vorbesc despre constituționalitate sau lipsa acesteia, în primul rând, ar trebui să aștepte să vadă ce zice Curtea Constituțională, să nu-și asume decizia CC. Noi am modificat etapa de preselecție, în Constituție nu este nimic stipulat despre etapa de preselecție, noi respectăm mai departe procesul descris în Constituție prin faptul că CSP, dintr-o listă scurtă, va alege și va propune președintelui această candidatură”, a afirmat politiciana.
Potrivit Maiei Sandu, comunitatea ambasadorilor acreditați la Chișinău, cu care a avut o întrevedere, sprijină reforma justiției și crede în intenția autentică a acestui Guvern de a promova reforma.