
Campionatul regulat al Moldovei la volei între echipele masculine, despre care s-a povestit amănunţit în paginile ziarului, s-a încheiat. Campionatul s-a încheiat, dar campionul abia urmează să fie stabilit. Începe cea mai delicioasă mâncare pentru gurmanzii din volei – stadiul de play-off.
Patru cele mai bune colective, conform întâietăţii regulate, vor disputa o serie din trei meciuri cu eliminare, pe parcursul cărora vor fi stabiliţi cei doi finalişti. Ca să nu-i facem pe amatorii de volei să aştepte prea mult, vom comunica că în semifinală s-au calificat „Dinamo” Tiraspol – „USM-Bostavan» şi „Olimp”, Ungheni – „Dinamo- MAI”, Chişinău.
În ultima confruntare din întâietatea regulată „Olimp” Ungheni a avut în ospeţie echipa studenţească de la UTM, care ocupă poziţia de jos a tabelului şi nu pretinde la ceva, pe când unghenenii trebuiau să învingă neapărat, cu un scor bun, 3:0, şi cu o diferenţă bună de mingi în partide. Toate acestea sunt necesare pentru a ocupa locul doi în turneu şi a obţine o anumită superioritate în semifinale. Băieţii au conştientizat sarcina care stă în faţa lor şi au îndeplinit-o cum ştiu ei mai bine – 3:0 (25:18, 25:12, 25:17). Componenţa unghenenilor în acest meci a fost diferită, antrenorii le-au dat şansa de a juca tuturor voleibaliştilor, întrucât adversarul le permitea.
Ca urmare, „Olimp” se află pe locul II şi începe pregătirea de play-off cu adversatul său „iubit” – ”Dinamo-MAI”. Nu mai dorim să vorbim despre neînţelegerile care apăreau între cluburi pe parcursul întâietăţii, ne dorim un volei curat.
Comentează bilanţul turneului ce s-a încheiat şi sarcinile echipei „Olimp” în play-off directorul sportiv al clubului, Sergiu Marinescu: „Prima etapă a turneului s-a încheiat. La începutul sezonului am trasat sarcina de a nimeri între primii patru, dar pe parcursul turneului pofta creştea şi chiar pretindeam, cât se poate de serios, la locul I, dar, la urma urmei, am rămas pe locul II. Cred că nu e rău deloc. Specificul campionatului e de aşa natură că mai multe meciuri nu vor fi. Fiecare meci va fi ca şi ultimul. Drept la greşeli nu avem, trebuie numai să învingem. Dar aceleaşi sarcini şi le pun şi concurenţii noştri. Înseamnă că nimănui nu-i va fi uşor. Va fi foarte interesant să vedem cum se vor descurca tinerii noştri cu această încărcătură psihologică. Pentru mulţi băieţi acesta e primul campionat matur în viaţa lor şi chiar de la început au trebuit să lupte pentru medalii. Va fi o şcoală pentru toată cariera lor în volei. Echipa e gata de noi încercări, avem tot ce ne trebuie pentru a realiza aceste sarcini supreme. Despre adversar pot spune că nu e unul de rând. Dar, în acelaşi timp, cu dinamoviştii putem şi trebuie să jucăm la egal. Pentru aceasta trebuie să lichidăm lacunele de la ultima noastră confruntare şi să mergem înainte. E greu să evidenţiezi favoritul în pereche, probabil, de partea noastră poate fi posibilitatea de a juca în două meciuri din trei pe teren propriu având acea susţinere, pe care ne-o oferă întotdeauna suporterii noştri devotaţi. Vreau încă o dată să mă adresez amatorilor de volei din Ungheni: avem foarte mare nevoie de susţinerea voastră, vom face tot posibilul şi chiar imposibilul ca să nu vă dezamăgim şi să aducem în Ungheni noi medalii de campioni ai ţării”.
Lupta în cadrul întâietăţii la volei intră în faza nouă, în care rezultatul fiecărei acţiuni va fi de câteva ori mai important.
Încheind prezentarea tinerilor jucători din „Olmp”, azi vom vorbi cu doi băieţi înalţi, simpatici, care întotdeauna sunt împreună, împreună fac înviorarea şi, din păcate, mai mult privesc meciurile de pe banca de rezervă, de asemenea, împreună. E vorba de extrema Alexandru Şcerbina (nr. 1) şi centru Adrian Florea (nr.5).
Alexandru Şcerbina: „M-am născut în satul Slobozia din raionul Ştefan Vodă. Încă în şcoală am început să practic voleiul, apoi părinţii m-au sfătuit să învăţ la liceul sportiv din capitală, unde am continuat să mă perfecţionez. Nu mă jenează faptul că rolul meu în echipă e episodic. În această situaţie, ieşind pe teren câteva minute şi câştigând câteva puncte importante, e foarte plăcut să mă simt membru cu drepturi depline al colectivului, Continuu să lucrez şi cred că va veni vremea mea. Cu Adrian Florea suntem prieteni de câţiva ani, de aceea în doi într-un colectiv nou ne este mai uşor”.
Adrian Florea: „Practic sportul din clasa a patra. La liceul sportiv m-am antrenat la Alexandru Dudicov, care i-a educat, probabil, pe 80 la sută din toţi jucătorii de volei din ţară. Şi eu sunt nevoit să ies în teren neregulat, în special, să fortific linia întâi, principala mea sarcină de joc e blocajul. În echipă acum avem doi jucători buni de centru – căpitanul nostru, Vadim Gherman, şi Nichita Bolboceanu. Eu sunt al treilea centru, dar întotdeauna sunt gata să înlocuiesc un jucător”.
Băieţii au aceeaşi părere referitoare la atmosfera din colectiv. Ei au spus într-un glas: „Pentru noi acesta e primul colectiv matur, profesionist, aici ne plac şi antrenamentele, şi atitudinea, şi sarcinile care stau în faţa noastră. Antrenorii să fie siguri: noi întotdeauna suntem gata să ieşim pe teren şi să ne facem datoria aşa cum se cere”.
Şi se va cere foarte curând, nu doar de la aceşti doi tineri optimişti, ci de la întreaga echipă.
Pe 7 martie, la ora 14.00, în ajunul minunatei sărbători a jumătăţii frumoase a omenirii, în sala şcolii de sport de la Palatul Culturii din Ungheni va începe seria play-off la volei „Olimp” – „Dinamo-MAI”. Clubul sportiv „Olimp” îi invită pe toţi amatorii de volei la aceste meciuri interesante, în care învingător va fi doar unul.