
Cititorii ziarului sunt frământaţi de multe întrebări, dar, cu regret, puţini dintre ei au curajul de a căuta răspuns la ele pe loc, de aceea se adresează la redacţie. Angajaţii ei, în măsura posibilităţilor, le pune aceste întrebări persoanelor cu funcţii de răspundere, în speranţa că acest lucru va contribui cumva la soluţionarea problemelor.
De data aceasta ni s-a comunicat că la unul dintre oficiile medicilor de familie din raionul Ungheni nu este nici măcar alcool, iar în altul pentru injecţii trebuie să plătească, chiar şi pensionarii. Poate cu bună seamă, când mergi la punctul medical ca să faci o injecţie trebuie să iei de acasă o sticluţă cu alcool şi bani? Mulţi dintre ei consideră că dacă au poliţă medicală totul trebuie să li se ofere gratis, dar poate Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu prevede acest lucru?
Stăm de vorbă cu Tatiana Moraru, medic şef adjunct la Centrul de Sănătate-1 Ungheni, care e la curent cu aceste chestiuni. Dânsa a explicat că la centrele de sănătate, oficiile medicilor de familie, punctele medicale trebuie să fie tot ce e necesar pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, recoltarea probelor de sânge, deservirea gravidelor. Iar restul trebuie să procure pacienţii, deoarece Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu prevede întregul compex de tratament, inclusiv seringile. Este gratuită munca asistentelor medicale, oficiul, la fel bumbacul şi alcoolul.
Compania de Asigurări în Medicină alocă bani tuturor centrelor de sănătate, de aceea probleme nu ar trebui să fie. În prezent, la centre nu sunt doar preparate antivirale, deoarece programul, în cadrul căruia era furnizat medicamentul tamiflu, anul trecut s-a încheiat. Ce-i drept, potrivit medicului, aceste preparate sunt la Spitalul Raional.
Ion Hasnaş, jurist coordonator la Agenţia Teritorială Ungheni a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, spune că centrele de sănătate, în conformitate cu Programul unic, acordă ajutor primar, pentru care trebuie să aibă toate cele necesare. Dânsul a menţionat că din fondurile repartizate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină 60% sunt prevăzute pentru salarii, iar restul – pentru alte necesităţi, inclusiv procurarea bumbacului, alcoolului, seringilor. Persoanele asigurate nu trebuie să le cumpere, de altfel, ar trebui să vină cu spatula proprie ca medicul să le examineze gâtul, iar medicamentele trebuie să le procure singure , dacă nu fac parte din categoria celor compensate, pentru care medicul de familie eliberează o reţetă specială.
Ion Hasnaş a sfătuit ca persoanele care au întrebări referitoare la medicina cu plată sau fără plată să le adreseze la telefonul 080099999, cu atât mai mult cu cât apelul e gratuit.