În tot cazul, părinţii copiilor care învaţă la Gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pârliţa dau alarma. Aici s-ar fi dezlănţuit o epidemie de gălbinare, zilnic se îmbolnăvesc câţiva elevi, numărul acestora a ajuns deja la 70 de persoane. Chipurile, s-au adresat la Centrul Sănătate Publică Ungheni cu rugămintea de a închide instituţia, dar au fost refuzaţi. Ce dă facă, dacă în familie sunt câţiva copii şi unul dintre ei s-a îmbolnăvit?
Potrivit Aureliei Şerbul, şefa secţiei boli infecţioase a Spitalului Raional Ungheni, unde la 17 octombrie erau internaţi 15 bolnavi cu hepatita A cu vârste de până la 25 ani, cazuri unice de hepatită au fost semnalate la sfârşitul lui iulie, în fond, la Pârliţa şi Hristoforovca, iar în septembrie-octombrie numărul bolnavilor s-a majorat. Unica posibilitate de a se proteja de hepatita A e vaccinul, dar când în familie sunt bolnavi, e târziu să se facă ceva. Apropo, cei care au fost bolnavi de hepatită au imunitate pentru tot restul vieţii. Simptomele bolii sunt slăbiciunea, lipsa poftei de mâncare, durerea sub coaste.
Sergiu Talmaci, medic epidemiolog, a menţionat că hepatita A e o boală a mâinilor murdare, deoarece unica posibilitate de a se infecta e cea fecalo-orală. Doctorul a menţionat că la un bolnav „galben” revin 8-10 „negalbeni”, la care boala trece aproape fără simptom, dar îi infectează pe mulţi.
Ultima dată hepatita A s-a abătut asupra raionului în 2003, de aceea era aşteptată cu vreo doi ani în urmă. Anul acesta hepatita a luat startul în Nicolaevca Veche, unde a fost adusă, se spune, din raionul vecin. A avut loc o şedinţă a comisiei excepţionale contraepidemice a raionului şi primăriilor li s-a dat indicaţia să clorureze, să dezinfecteze, să înăsprească cerinţele, sunt avertizate instituţiile pentru copii, astfel s-a reuşit într-o oarecare măsură să stăvilească răspândirea hepatitei A. Săptămâna această urmează să aibă loc şedinţa ordinară a comisiei respective.
Sunt deja bolnavi la Todireşti şi Bumbăta. Epidemia se declară atunci când într-o săptămână sunt înregistraţi de zece ori mai mulţi bolnavi decât cea precedentă. „În prezent sunt necesare măsuri drastice pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii, trebuie făcute bariere de dezinfecţie la intrarea în instituţiile de educaţie, copiii să aibă sticluţe cu apă fiartă, ştergare, săpun. Nu dă Doamne să scăpăm ceva din vedere şi virusul să nimerească în fântâni”, a spus Sergiu Talmaci.