
În ultimul timp, se practică concubinajul, când un bărbat şi o femeie trăiesc împreună fără a avea obligaţiuni unul faţă de celălalt. Mulţi spun că înainte de înregistrarea oficială a căsătoriei şi nuntă trebuie să trăieşti un an-doi ca să vezi dacă te potriveşti sau nu. O anumită logică aici există, dar, pe de altă parte, dacă oamenii de mai mulţi ani trăiesc împreună, la ce le mai trebuie să înregistreze oficial căsătoria şi să facă nuntă? În ce constă sensul căsătoriei oficiale? Ce îi face pe oameni să înştiinţeze statul de relaţiile lor, să se ducă la Oficiul Stare Civilă ca să li se aplice o ştampilă în buletin şi să li se înmâneze o hârtiuţă format В5?
Probabil, această acțiune le dă oamenilor care recurg la ea anumite avantaje față de cei care nu doresc să tragă statul în aşternutul lor, cum altfel poţi explica dorința unui număr tot mai mare de oameni de a participa la acest ritual? Nu mă refer la consecințele juridice, ci la ceea ce îi încurajează pe oameni să facă acest pas. Nu toţi din prima zi de căsnicie se pregătesc de divorț. Nu cred că mulți, când merg la Oficiul Stare Civilă, speră să obţină în caz de divorţ o parte a averii ce încă nu există la acel moment. Statutul copiilor este posibil și fără înregistrare. Cea mai simplă explicaţie e că trăieşti-trăieşti, agoniseşti ceva împreună, apoi brusc apare o ruptură şi unul dintre parteneri consideră că totul îi aparţine lui şi nu doreşte să împartă. Dacă cei doi sunt căsătoriţi, la divorţ totul se împarte în jumătate, pe când în concubinaj te saturi să demonstrezi. Doar nu toţi păstrează toată viaţa bonurile de plată.
În ce priveşte moştenirea, mulţi nu se gândesc deloc la aceasta. În plus, moartea poate surveni şi la o vârtă tânără. Copiii născuţi din concubinaj, presupun eu (poate greşesc), au drepturi egale la moştenire cu cei legitimi. Cu concubina e mai rău…
Cei care cândva şi-au înregistrat căsătoria sau au de gând s-o facă, răspundeţi-mi: la ce vă trebuie? Ce vă dă acest lucru? Ce urmări pozitive, în opinia voastră, vor surveni pentru dvs. după înregistrarea căsătoriei la Oficiul Stare Civilă? Nu ar fi mai bine să încheiaţi un contract prenupţial?
Aceasta e o tradiţie a oamenilor sovietici. Ştampila pe hârtie nu are mare putere. Dar de tradiţii trebuie să te ţii, ca să fie ordine în relaţiile dintre oameni. Aşa înţelegeau oamenii sensul familiei, pe mulţi acest lucru îi oprea de la săritul peste gard. Iar acum foarte des ştampila nici nu e luată în seamă. Ea a devenit o formalitate. Poţi ştampila cât vrei şi ce vrei.