În perioada 10-17 septembrie, a avut loc Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice. În acest context, în teritoriul raionului Ungheni, inclusiv în instituțiile pentru copii și tineri, au fost organizare si desfășurate un șir de măsuri pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe cimice cu genericul ”Sănătatea copiilor fără riscuri chimice”.
Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică la copii constituie una din multitudinea problemelor de sănătate publică din cauza gravității manifestării clinice, care decurg fulminant și uneori induce decesul copilului. Numărul de cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice la copii sunt direct proporționale cu starea socio-economică a familiei, nivelul educațional al familiei, etc.
Analiza datelor statistice au demonstrat, că majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți sau alte produse chimice de uz casnic apar la copii cu vârsta de 1-5 ani, perioada unde reflexul „mână-guriță” este foarte bine dezvoltat, este prezent spiritul de curiozitate, acces liber.
În rândul adolescenților, frecvent sunt atestate încercările de suicid, intoxicații cu alcool și anume la copiii care trăiesc în familii incomplete, copiii cu labilitate neuro-vegetativă etc.
În anii 2012-2017 în Republica Moldova au fost notificate 24388 cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică. În raionul Ungheni printre maturi, copii și tineri în perioada anilor 2015-2017 au fost înregistrate 222 cazuri. De la începutul anului curent (ianuarie-august) în raion au fost notificate 24 cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice, incusiv 11 cazuri printre copii și adolescenți. Datele statistice denotă, că rata cea mai mare de intoxcații le-au constituit medicamentele, deoarece din cele 24 cazuri de intoxicații notificate, 21 le-au constituit medicamentele. Totodată, s-au înregistrat și 3 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice lichide, pesticide. Cazurile de intoxicații au fost înregistrate atât în randul maturilor, căt și al copiilor, tinerilor.
Din acest considerent, venim cu unele recomandări cu referire la profilaxia acestor intoxicații, utile atat pentru maturi, cat și pentru copii: Nu lăsați copiii nesupravegheați; Asiguraţi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii; Momeala (otravă pentru șoareci, șobolani), pesticidele, fertilizanții, ambalate sub diferite forme, detergenții, soluțiile de curățat etc. le păstrați în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii; Amplasați/lăsați momeala pentru șoareci, șobolani sub forme de brichete, granule colorate atractiv în locuri dosite, inaccesibile copiilor; Nu încredințați copiilor fiole, pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente; Respectați regulile de administrare a medicamentelor; Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere; Nu păstrați substanțe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc etc.). Copilul sau maturul le pot consuma fără să-şi dea seama de pericolul iminent care îi pândește; Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc; În fața copiilor, nu enunţaţi despre medicamente cuvintele, precum că sunt niște “siropuri” sau “bomboane”; Nu folosiți în prezența copiilor medicamente; Informați despre potențialul pericol al substanțelor chimice asupra sănătății a vieții; Verificați sistemele de încălzire ale locuinţelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.), la semne de funingine, rugină, un blocaj sau eroziuni, înainte de punerea lor în funcţiune; Cunoașterea gamei de produse chimice ce se interzic de către copii, elevi a fi aduse în instituţiile de educație; Căile de pătrundere a pesticidelor în organismul uman; Factorii de risc ce duc la poluarea produselor agricole cu pesticide, nitraţi; Efectuarea ventilării şi aerisirii permanentă a încăperilor.
În acest scop, ținând cont și de începerea noului an școlar, pedagogii, dirijinţii de clase, lucrătorii medicali ai instituţiilor preuniversitare, preșcolare, lucrătorii medicali ai centrelor de sănătate autonome sunt responsabili de a realiza activități la compartimentul vizat pentru a informa populația, copiii, tinerii despre riscurile intoxicațiilor de origine chimică și măsurile de prevenire a acestora.
Raisa POPOVICI, șef secția protecția sănătății la Centrul Sănătate Publică Ungheni