În Republica Moldova, bolile cardiovasculare constituie 56% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani. La fel, aceste boli sunt responsabile de mai multe decese în lume decât cancerul, insuficienţa respiratorie cronică şi diabetul zaharat luate împreună. Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi bolilele cerebro-vasculare, rămân cele mai frecvente
maladii, care provoacă decesele în lume, inclusiv şi în Republica Moldova. În mai mult de 100 de ţări din întreaga lume, la 29 septembrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a bolilor cardiovasculare. Conform prognosticului Federaţiei Mondiale a Inimii, către anul 2015, aproximativ 20 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare. Pe lângă impactul, care îl au asupra ţărilor şi populaţiei ca factori de deces, bolile cardiovasculare constituie tot odată o cauză majoră de handicap şi afecţiuni cronice, reprezentând o povară considerabilă pentru sistemele medicale şi economice. Bolile cardiovasculare vor deveni principala cauză de handicap, devansînd bolile infecţioase. Bolile de inimă nu au limită geografică sau socio-economică.
Bolile cardiovasculare pot fi determinate de către o serie de factori de risc, unii nemodificabili, alţii pot fi influenţaţi de modul şi stilul nostru de viaţă. Fiecare dintre noi, poate contribui la sănătatea inimii sale prin învăţarea, însuşirea şi aplicarea unor măsuri simple, dar vitale pentru reducerea expunerii lor şi a familiilor lor la factorii de risc pentru boli cardiovasculare. Aceste boli reprezintă actualmente ucigaşul numărul unu în rândurile femeilor, provocând un deces din trei cazuri de boală. Este important, ca femeile să afle adevărul despre riscul pentru bolile cardiovasculare şi să ia măsuri de protecţie pentru ele însăşi şi familiile lor.
Circa 80% din atacurile de cord premature şi accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin: eliminarea fumatului din locuinţele noastre, deorece se ştie că tutunul cauzează o cincime din bolile cardiovasculare din lume; adoptarea unei alimentaţii sănătoase – consumul a cel puţin 5 porţii de fructe şi legume zilnic, alimentaţie săracă în grăsimi animaliere şi sare; practicarea activităţilor fizice, cele 30 minute de exerciţii fizice cu ritm şi intensitate medie sunt o chee importantă pentru forma fizică, performanţa socială şi longevitate; cunoaşterea în scop preventiv, a câtorva parametri cardiovasculari, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, glicemia, indicele de masă corporală.
Secţia promovarea sănătăţii