Pachetul de legi aprobat de Parlament săptămâna curenta și care prevede inclusiv legalizarea bunurilor nedeclarate, plătind un impozit de 3% în bugetul de stat, este criticat de partenerii de dezvoltare, de opoziție, dar și de societatea civilă. Mai jos citiți declaraţiile reprezentanților partenerilor străini.
Declarația Ambasadorului Uniunii Europene – Peter Michalko:
– „Republica Moldova și-a asumat angajamente în ceea ce privește UE, printre altele prin Acordul nostru de Asociere, Agenda de Asociere și Memorandumul de Înțelegere privind Asistența Macrofinanciară, precum și angajamente față de alți parteneri internaționali. Legislația adoptată astăzi, în cazul aplicării ei, într-o manieră grăbită și netransparentă, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale. ”
Declarația Ambasaderi Statelor Unite ale Americii în Moldova:
Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult.
Declarația Grupului Banca Mondială privind aprobarea inițiativelor legislative fiscale și amnistia capitalului
Grupul Banca Mondială este profund îngrijorat de recenta aprobare a inițiativelor legislative fiscale și amnistia capitalului, deoarece acestea pot compromite angajamentul Guvernului Moldovei de a combate corupția și pot avea un impact negativ asupra conformării fiscale, fapt ce implică riscuri fiscale semnificative. Aceste acte legislative sunt incompatibile cu programul reformelor de politici susținute de Grupul Banca Mondială.
Banca Mondială va continua evaluarea consecințelor adoptării acestor legi odată ce noi informații devin disponibile.
Declarația lui Volodymyr Tulin,
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova
Opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin.