
De această regulă se conduc colaboratorii Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Ungheni, care promovează permanent sloganul ”Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului!”, pentru a face mai facil procesul de raportare fiscală pentru contribuabili și pentru a le oferi acestora cele mai performante servicii. Astfel, în perioada 01-15 iunie curent, s-a atestat înregistrarea a 60 de contribuabili din raza teritoriului administrat la serviciul „Abonare la diseminarea mesajelor”. Totodată, cu punerea în aplicare, începând cu 01.05.2015, a noii redacții a art.112 alin.(2) din Codul Fiscal, care prevede dreptul la înregistrarea benevolă în calitate de plătitor a TVA, se constată înregistrarea benevolă a 6 agenţi economici, aceștia fiind informaţi de către angajaţii IFS despre totalitatea obligaţiilor specifice deţinătorilor statutului de plătitor a TVA. Este de menționat faptul că principalul scop al acestor acțiuni constă în formarea unei culturi înalte fiscale, precum şi stabilirea unor relaţii de parteneriat între administrarea fiscală şi contribuabili, obiective ce stau la baza activității autorității fiscale.
În scopul încasării restanţelor formate la bugetul publica național, în perioada 08-13 iunie, Secţia urmărirea plăţilor din cadrul Direcţiei administrare fiscală a IFS a întreprins un șir de măsuri de executare silită, prevăzute de Codul Fiscal al RM: au fost înaintate 3 somaţii; au fost înaintate 56 de ordine incaso, care au fost executate în sumă de 375,7 de mii de lei; au fost ridicate mijloace băneşti în numerar din casieriile a 23 de contribuabili restanțieri, în sumă de 95,2 de mii de lei
În aceeași perioadă de referinţă, conform programului de monitorizare au mai fost audiaţi 17 agenţi economici, care se regăsesc în listele agenţilor economici cu risc sporit, solicitându-le explicaţii referitor la situaţia creată, dar şi să întreprindă măsuri stringente de redresare a situaţiei. Plus de aceasta, angajaţii Direcţiei control fiscal au continuat verificările operative întru contracararea activităţilor ilicite, precum şi a neregulilor admise de agenţii economici. Urmare a acțiunilor întreprinse au fost depistate încălcări ale legislaţiei fiscale în 26 de cazuri, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă de 31 mii de lei.
Cele mai frecvente încălcări sunt atestate prin existența excedentului sau deficitului de mijloace băneşti în caseta pentru bani a mașinii de casă și control sau în alt loc special destinat primirii şi păstrării temporare a mijloacelor băneşti din activitatea curentă, încălcare prevăzută de art. 2931 alin. (5) din Codul Contravenţional, pentru care au fost perfectate 12 procese verbale cu privire la contravenţie.
Pentru efectuarea decontărilor cu consumatorii fără utilizarea mașinilor de casă și control sau emiterea bonului de casă, au fost perfectate 11 procese verbale cu privire la contravenţie, în baza art.2931 alin. (4) din Codul Contravenţional. Totodată, au fost depistate două cazuri de desfăşurare a activităţii de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat, fiind întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie, conform art. 263 alin. (1) din Codul Contravenţional, iar pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără autorizația eliberată de autoritatea competentă, încălcare prevăzută de art.263 alin. (4) din același cod, a fost perfectat un proces verbal cu privire la contravenţie.