Unii locuitori ai acestui sat ar dori să ştie, de ce nu au gaz, deşi au plătit, împreună cu ceilalţi săteni, câte 1500 de lei pentru elaborarea proiectului gazoductului. Gaz, chipurile, este numai în partea de sus a satului, dar doresc să-l aibă şi cei care trăiesc sub deal, nu departe de primărie.
Adresăm această întrebare lui Ion Vişnevschi, directorul SRL „Ungheni-Gaz”, care a explicat că în ultimii doi ani nimeni din Primăria Morenii Noi nu i-a adresat această întrebare, nu s-a interesat care e situaţia. Primăria trebuie să precizeze câte persoane doresc să aibă gaz. E greu de spus cât va costa, deoarece totul depinde de distanţă, de numărul celor care vor să aibă acest combustibil. Mai precis va putea spune când va fi elaborat proiectul şi devizul lucrărilor. Dacă nu se adresează primăria, acest lucru îl poate face asociaţia de locatari, care trebuie creată, înregistrată, să obţină ştampila, să deschidă un cont bancar.
Potrivit primarului de Morenii Noi, Serghei Suprovici, proiectul prevede gazificarea întregului sat. Lucrările de instalare a gazoductului au început din centrul satului, a ajuns până la marginea satului Şicoveţ, unde acum se află dulapul de distribuţie cu dop. În ultimii ani toate lucrările au fost stopate, deoarece nu au fost investiţii de la stat şi acum în Şicoveţ, de exemplu, chiar şi sătenii care au bani refuză gazul.
Cei care trăiesc lângă primărie ar fi manifestat dorinţa de a avea gaz, dar s-au adresat numai vreo doi oameni.
De aceea nici n-au planificat să se ocupe de aceasta, deoarece să instalezi 3 km de ţevi pe contul a 3-5 persoane va fi prea costisitor, nici nu se ştie dacă vor mai dori gaz când vor afla cât îi va costa. Apropo, interlocutorul a menţionat că în prezent consumul de gaz s-a redus la minimum, deoarece oamenii de doi ani nu mai încălzesc casele cu minicentralele termice. În schimb, spun eu, în case este apă caldă. Dar primarul în replică zice că un cazan de baie costă 3000 de lei, iar o minicentrală termică — 14000. Potrivit lui, consumatorii de la Frăsineşti până la Valea Mare în prezent folosesc 420 metri cubi de gaze pe zi, ceea ce e foarte puţin şi în asemenea condiţii sistemul de aprovizionare cu gaz se va recupera peste zeci de ani. Dânsul afirmă asta ca fost operator la „Moldovatransgaz».
Primarul a mai menţionat că s-a adresat specialiştilor de la SRL „Ungheni-Gaz” şi i s-ar fi spus că deocamdată nu se prevăd investiţii în satul Morenii Noi, deoarece oamenii nu locuiesc compact şi sunt puţini doritori de a avea gaz. De aceea, chipurile, sunt preocupaţi de apeduct, drumul spre Şicoveţ, reparaţia sistemului de încălzire la grădiniţa de copii din localitate, unde sunt cazane noi, germane pe gaz şi calorifere vechi.