
Tinerii sunt motorul oricărei comunităţi, cei care vin cu idei îndrăzneţe cu o finalitate durabilă. Ei sunt cei care ne inspiră şi promovează tot ce e nou. Totuşi, deşi obişnuim să îi facem responsabili de viitorul ţării, de multe ori nevoile şi interesele lor sunt lăsate pe poliţa de aşteptare. În oraş, un tânăr îşi găseşte ocupaţie, fie că alege secţiile sportive, fie că ia lecţii de dans la Palatul Culturii din Ungheni, frecventează Centrul de Resurse pentru Tineri „Făclia” sau Centrul de Creaţie al Copiilor. Însă cum se descurcă tineretul de la sat? Ce ocupaţii îşi găsesc în timpul lor liber, în lipsa unei persoane care să îi mobilizeze la diferite activităţi artistice sau sportive? De notat, cu câţiva ani în urmă în majoritatea primăriilor funcţia de specialist probleme tineret şi sport a fost exclusă, astfel toată povara organizării activităţilor culturale și sportive a rămas fie în responsabilitatea angajaţilor în cultură, a profesorilor, fie la dorinţa entuziaştilor.
La întrebarea adresată, primarul satului Măgurele, Aurel Popa, a răspuns, la rândul său, cu o altă întrebare: „Dar avem noi oare tineret în sat?”. Potrivit lui, majoritatea tinerilor este plecată peste hotare, la muncă, la studii. Adolescenţii care deocamdată învaţă la gimnaziul din localitate îşi petrec timpul liber în faţa computerului, acasă. Alţii vin la Casa de Cultură sau la bibliotecă, unde la fel sunt computere conectate la internet. În serile din weekend ei mai au parte de discotecă.
Iar administraţia gimnaziului organizează cu diferite ocazii serate, concursuri sportive, expoziţii. „E cam tot unde poate să se dezvolte un adolescent la sat. Nu avem secţii artistice, sportive. Nu avem nici măcar un stadion în sat”, se lamentează primarul. Asistentul social din Măgurele, Cristian Căldare, îşi aminteşte că acum cinci ani, când la primărie era angajat un specialist responsabil de tineret şi sport, se organizau mai multe activităţi: „Nu ştiu de ce nu mai există funcţia în cauză, probabil, de aceea că nu este destul tineret care să fie mobilizat pentru diferite activităţi social-culturale”. Explicaţia a venit de la primar: „Nu ne permitem să achităm salariul încă unui specialist. Bugetul e prea mic”.
Şi la Teşcureni, toate activităţile extraşcolare sunt desfăşurate la gimnaziu, bibliotecă, cămin cultural. „Tineretul se implică în aceste activităţi, iar cei care doresc să facă sport, pe timp de iarnă cer permisiunea de a folosi sala de la gimnaziu. Cât vremea este frumoasă, tinerii petrec timpul liber pe stadion”, explică secretara Consiliului local, Ina Rusu. Potrivit dânsei, în localitate nu există un ansamblu artistic sau o echipă de fotbal. Secretara consideră că aceste activităţi, în special cele cultural-artistice, trebuie să fie în vizorul specialistului de la căminul cultural: „Dacă ar fi o persoană angajată, cred că s-ar face mai multe activităţi. Totuşi şi bani pentru a achita salariul trebuie să avem”.
Șeful Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport, Alexandru Ciuvaga, ne-a comunicat că deocamdată doar Primăria Ungheni, din punct de vedere financiar, dar şi reieşind din numărul de orăşeni, îşi permite să achite salariul specialistului pe probleme tineret şi sport şi astfel se face activitatea dorită. În restul localităţilor din raion activităţile artistice şi sportive se fac, în marea majoritate, doar în şcoli, iar tineretul nu are ocupaţie şi de cele mai multe ori recurge la diferite activităţi dăunătoare. Totodată, în unele localităţi activează filiale ale Şcolilor de Sport, ale Centrului de Creaţie al Copiilor: „Totul depinde de autorităţile şi oamenii din sat, dacă au identificat o persoană care se va dedica acestei activităţi, deoarece salariul este mic, aşa că mai mult contează pe entuziasm”. În acest sens a adus şi exemple de sate unde sportul, arta, cultura sunt promovate de profesori-entuziaşti: Zagarancea, Măcăreşti, Pârliţa, Unţeşti. Interlocutorul a accentuat că în localităţile cu un număr mare de cetăţeni este necesar să se revină la instituirea funcţiei de specialist pe probleme ale tineretului şi sportului, dacă nu s-ar rezuma totul la insuficienţa banilor.