Conform recomandărilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru reglementarea activitatii in apicultură, subdiviziunile teritoriale au instituit comisii raionale de evaluare a reviziei de toamnă in ramura nominalizată la prisăcile din teritoriul republicii dispuse iernatului apicol 2019-2020.
În total, pe republică la 01.10.2019 din 7586 stupine paşaportizate cu 255155 familii au fost supuse evaluării 4796 de stupine cu un numar de 218332 stupuri de albini alcătuind 63 procente, sau 86 la sută din numărul de familii înregistrate. Au fost verificate în primul rând albinăriile cu un număr mai mare de familii. In timpul estimării s-au intocmit fișe de inspecție cu examinarea situatiei în domeniu, cu propuneri de ameliorare a situației în ramură, se menționeaza într-un comunicat al Agenției.
In rezultatul evaluarii și supravegherii situatiei in teritoriu s-a constatat că majoritatea apicultorilor activează în baza Legii apiculturii nr.70 din 30.03.2006, dispun de pașapoarte apicole F2AP, stupinele sunt înregistrate la primării, dispun de autorizații sanitar veterinare de funcționare, fișa examenului sanitar veterinar al familiilor de albini. Starea sanitar veterinară a acestora este satisfăcătoare, stupinile sunt amplasate corespunzător cerinţelor, indestulate cu o cantitate suficientă de hrană pentru perioada rece a anului si pregatite către iernat.Starea albinelor este satisfăcătoare-bună. Deţinătorii de stupine au aplicat măsuri concrete de protecţie împotriva maladiilor infecţioase şi parazitare în apicultură.
Situaţia în ramura apiculturăii este bună. Productivitatea de miere colectată în perioada respectivă în mijlociu pe republică de la o familie constitue 25,5 kg. cu 2 kg mai mult decât în perioada anului 2018. În raioanele Florești, Taraclia, mun. Chișinău, Dubăsari, Fălești, Leova, Cahul, Cantemir, productivitatea unei familii a constituit respectiv 50, 40, 35, 33, 31 şi 30 kg miere.O creştere neînsemnată se observă în raioanele de sud unde productivitatea unei familii alcătuieşte 28-40 kg miere. În raioanele de centru şi nord indicile nominalizat reprezintă circa 18-33 kg. Aceste rezultate au avut o tendenţă nesemnificativă de majorare dat fiind anul favorabil apiculturii și străduinței deținătorilor în acest domeniu.
Reeşind din informaţiile prealabile parvenite din teritoriu, pe parcursul perioadei apicole 2019 producerea mierii de albine în republică constituie circa 6500 tone.
În perioada apicolă respectivă în raioanele republicii nu au fost înregistrate cazuri de mortalităţi în masă. Totodată au fost înregistrate cazuri de otrăvire în raioanele Ceadâr-Lunga (4 cazuri s. Tomai, Gaidar și Baurci), Ștefan-Vodă (4 cazuri), unde au fost otrăvite albinele lucrătoare.
Conform planului de acțiuni pentru remedierea situatiei in domeniul apicol au fost in total prelevate 2550 probe, fiind cercetate in laboratoarele teritoriale si CRDV, în majoritatea lor având rezultate negative. 161 probe au dat rezultate pozitive şi anume în raionul Anenii Noi – 57 probe, Dubăsari – 2, Fălești – 101 și Ocnița -1 probă la Varooză.
Dolianţele apicultorilor: difuzarea mai multor emisiuni televizate specializate cu specialişti calificaţi locali şi străini, crearea unor broşuri simple, cu sfaturi clare şi utile atât pentru începători cât şi pentru cei cu experienţă bogată în această ramură, organizarea seminarelor cu scopul informării apicultorilor despre inovaţiile în domeniu, acordarea subvenţiilor în apicultură, identificarea pieţilor externe pentru realizarea produselor şi subproduselor obţinute, crearea punctelor de colectare a mierii.