Recent, la Chişinău s-a încheiat a doua ediţie a Festivalului Internaţional Civic Fest: Moldova pentru cetăţeni. Sute de oameni au dorit să fie parte a acestui eveniment social, care a oferit participanţilor săi, cea mai ambiţioasă agenda de până acum. Experţii europeni, trainingurile, mai multe masterclass şi sesiunea de Open Space, moderată de expertul Bhavesh Patel, precum şi concertele de caritate organizate au reprezentat cele mai importante „puncte de atracţie” la festival.
Un moment deosebit în cadrul evenimentului l-a constituit prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, care a decis să întreţină un dialog direct cu participanţii Civic Fest 2014. Oaspeţii evenimentului au adresat multiple întrebări la care au primit răspunsuri, iar premierul a promis că va lua legătura şi cu ceilalţi miniştri pentru a găsi soluţii şi la problemele mai complexe care au fost puse în discuţie.
„Mă bucur foarte mult că Prim-ministrul a modificat modul în care a participat la eveniment, schimbând discursul oficial pe o sesiune de întrebări-răspunsuri”, a menţionat Andrew Young, directorul reprezentanţei Institutului Naţional Democratic din SUA (NDI) în Moldova.
În lista celor care au participat la evenimentul din 24-26 septembrie 2014, desfăşurat la Muzeul de Artă din capitală, se regăsesc cetăţeni, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ai celor mai importante companii private, ai administraţiei publice centrale şi locale, sectorului de afaceri, societăţii civile, comunităţii internaţionale şi diplomatice, experţi independenţi şi mass-media din Republica Moldova.
Potrivit preşedintelui Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, festivalul este important în contextul situaţiei politice din ţară, dar şi în contextul securităţii regionale. „Anul viitor Civic Fest va merge în toată Moldova. Este timpul să acordăm atenţie şi regiunilor. Cu experienţa celor 2 ediţii suntem siguri că vom reuşi să fim şi mai utili Republicii Moldova”, a ținut să menţioneze Sorin Mereacre.
La festival au participat sute de persoane, care s-au implicat activ şi în cadrul sesiunilor de training, master-class şi Open Space incluse în program. Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Synergetica”, organizatorul principal al evenimentului, a confirmat că anul acesta participanţii au avut parte de o agendă mult mai utilă şi practică, în comparaţie cu prima ediţie Civic Fest.
În cadrul festivalului a fost lansată şi campania de sensibilizare a opiniei publice şi de colectare de fonduri „O şcoală pentru toţi”, pentru susţinerea educaţiei incluzive. Liliana Rotaru, reprezentanta Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF), a declarat că această campanie este anume de sensibilizare pentru că „am observat un lucru: uneori structurile sunt pregătite, uneori există şi finanţe, dar nu este pregătită comunitatea.”
Organizatorii Civic Fest aduc calde şi sincere mulţumiri tuturor participanţilor şi partenerilor săi, pentru faptul că au contribuit semnificativ la buna desfăşurare a celui mai social eveniment al anului. Ei îşi exprimă speranţa că această colaborare frumoasă va continua şi în cadrul altor ediţii ale festivalului. În acest context, toţi participanții la eveniment sunt invitați să vină cu un feedback la adresa office@civicfest.md, menţionând în comentariile lor ce cred că a fost bine, ce le-a plăcut, dar şi ce consideră că ar trebui să fie modificat în cadrul ediţiilor viitoare.
Civic Fest este organizat şi implementat de către Asociaţia Obştească Synergetica Eur/Est, cu sprijinul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, Fundaţia Friedrich Ebert în Moldova, Institutul Naţional Democratic (NDI) al SUA în Moldova, SOIR Moldova, Fundaţia ERSTE din Austria, Academia Nicolae Dumitrescu, Muzeul Naţional de Artă şi Teatrul de revistă „Ginta Latină”.
Vom nota, că ziarul “UNGHIUL a fost unul din partenerii informaţionali ai festivalului.