Articolul publicat în ziarul UNGHIUL („Nu vom scăpa de stoarcerea de bani la grădinițe”, (nr. 26, 12.07.2019) privind colectarea banilor în grădinițe, a strânit un val de reacții din partea părinților ai căror copii frecventează grădinița „Romanița” din satul Petrești, dar și din partea conducerii instituției și educatorilor.
„Conform ordinului nr. 12O din 25 februarie 2010, emis de către Ministerul Educației, colectarea mijloacelor financiare în instituțiile de învățământ este interzisă. Personalul instituției este la curent cu acest ordin și nu a întreprins acțiuni care contravin prevederilor legale. Sunt niște acuzații grave și nefondate. Banii oferiți de către primărie au fost investiți în renovarea cabinetului medical, a panoului de electricitate, a unei porțiuni de canalizare și reparația pereului din jurul clădirii, dar și a beciului acesteia. Sunt profund indignată de faptul că autoarea articolului nu m-a contactat pentru a-mi putea exercita dreptul la replică. În anul trecut din bani de la primărie s-a făcut reparație cosmetică în sălile de grupă, în acest an s-a hotărât că o nouă reparație cosmetică nu este absolut necesară, iar celelalte probleme din grădiniță, în special problema cabinetului medical, necesită o soluționare stringentă. Bugetul limitat nu permite satisfacerea tuturor necesităților instituției. Părinții au venit cu rugămintea de a li se permite să facă un act de binefacere pentru grădiniță.
În grădiniță există o asociație a părinților, numită „Viitorul satului”, asociație care are un cont bancar și rapoarte cu privire la fondurile colectate, dar și acte justificative ale tuturor cheltuielilor, prezentate anual la Inspectoratul Fiscal. Asociația este gestionată de către părinți. Contribuția este benevolă și constituie doar 10 lei pe lună. Banii colectați sunt depuși în bancă, iar ulterior sunt folosiți doar după ce consiliul asociației de părinți oferă curs solicitării conducerii grădiniței privind necesitățile instituției. De-a lungul timpului din banii asociației au fost cumpărate diverse materiale didactice, dar și amplasat un teren de joacă în curtea grădiniței. Deoarece suma colectată anual nu este atât de mare, pentru procurarea unui pavilion sau a unui minicomplex de joacă, spre exemplu, durează circa 3-4 ani pentru a strânge suma necesară. Și le mulțumesc că mențin colaborarea familie-grădiniță pentru organizarea și funcționarea bună a instituției noastre preșcolare, dar și pentru reușita actului educațional”.
Livia Bernic, directoarea grădiniței”
Iată ce spun parinții
„Am fost înștiințată că anul acesta banii vor fi investiți în renovarea cabinetului medical, panoul de electricitate, a unei porțiuni de canalizare și pentru reparația pereului din jurul clădirii, dar și beciului acesteia. Noi am decis că sunt totuși necesare și niște modificări în grupă. Am luat materialele necesare și ne-am apucat de treabă. A fost dorința noastră de a crea condiții mai bune pentru copiii noștri.
Alina Ceban”.
„Nu înțeleg de ce intenția bună a unor mame este criticată de niște persoane răuvoitoare. Doar și copiii lor vor beneficia de pe urma implicării noastre. Nimeni nu a fost impus să dea niciun ban. Cine a vrut să se implice, a făcut-o pentru că așa a considerat de cuviință. Copilul meu sta o mare parte din zi la grădiniță și evident că îmi doresc cele mai bune condiții pentru el acolo.
Alina Vasilciuc”.
„Părinții au dezmințit și acuzațiile privind alimentația nesănătoasă a copiilor din grădinița „Romanița”. Știu sigur ce mănâncă zilnic copilul meu pentru că îmi spune. Au o alimentație variată și echilibrată. Prețul pentru hrana copiilor este stabilit de către Ministerul Educației și mi se pare unul destul de mic. Acasă nu reușești să-i asiguri unui copil trei mese pe zi, cu 100 de lei pe lună.
Valeria Ciobanu”.
„Totodată, în fiecare grupă pe panoul pentru părinți, în fiecare dimineață este afișat meniul din ziua respectivă, asta pentru ca părinții să știe în permanență ce mănâncă copiii lor. Faptul că nu toți părinții urmăresc acest meniu, nu înseamnă că alimentația lasă de dorit. Alimentația copiilor include toți nutrienții necesari. Li se oferă carne, lactate, ouă, legume, fructe, cereale și semințe etc. Copilul meu este încântat de mâncarea de la grădiniță.
Tatiana Iacovlev”