Anual, din 2013, în a treia zi de joi din luna noiembrie în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat (ZNRF). Genericul ZNRF pentru acest an este „Fii responsabil – renunță acum” și are drept scop susținerea tuturor oamenilor, care încercă să renunțe la fumat, transmite CSP Ungheni, Secția Promovarea Sănătății și CBNT.
Consumul de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat lumea, cauzând anual decesul a peste 8 milioane de persoane. Mai mult de 7 milioane din decese sunt rezultatul direct al consumului de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun ambiental – fumatul pasiv.
Alarmant este că un număr tot mai mare de copii sunt expuși fumatului pasiv. Conform statisticilor 65 000 de copii mor anual ca urmare a fumatului pasiv.
Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc. Anual, 650 000 de europeni mor din cauza bolilor asociate tutunului, dintre care 79 000 prin fumat pasiv.
Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare, fiind cauza fiecărui al zecelea deces în rândul adulţilor. Fumatul reduce viaţa unei persoane în medie cu 10-15 ani.
Se estimează că în Republica Moldova în a. 2017-2021, peste 5000-5600 persoane (cca. 13-14%) anual au decedat din cauza bolilor cauzate consumului de tutun, inclusiv peste 60% persoane fiind de vârstă activă. Consumul de tutun este principala cauză a mortalității în rândul bărbaților, fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor.
În anul 2021, au fost acordate servicii de tratament medicamentos a dependenței de tutun la 5621 persoane. La 34697 de fumători li s-a acordat asistență de consiliere privind renunțarea la fumat de medicii narcologi.
Potrivit ultimului raport din a.2021 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 30% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume au acces la instrumente, care îi ajută să renunțe cu succes la acest viciu. Consilierea și medicația pot mai mult decât dubla șansele unui consumator de tutun să renunțe cu succes. În prezent totuși doar 23 de țări oferă servicii complete de renunțare la fumat.
IMPORTANT !
Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde cu încălzire electrică-HEETS, etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) prezintă pericol sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea. Nu există substanțe sigure în niciun produs din tutun. În special, acestea sunt extrem de periculoase dacă sunt folosite de copii și adolescenți.
Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat! Renunțarea poate aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. Fiecare încercare de renunțare este un pas pozitiv în direcția corectă către renunțarea definitivă. Ar putea fi nevoie de mai multe încercări de renunțare, dar de fiecare dată când reluați încercarea de a renunța, vă deplasați din ce în ce mai departe în direcția corectă și vă va fi mai ușor să vă opriți data viitoare. Recidiva și greșelile sunt naturale. Nu lăsați o recidivă să vă împiedice încrederea – o recidivă nu înseamnă eșec. Folosiți orice recădere ca experiență de învățare pentru a dezvolta abilități de adaptare mai bune și pentru a le ajusta pentru încercările viitoare de a asigura un succes și mai mare.
Unica cale de a evita consecințele consumului de tutun și produselor conexe este renunțarea la fumat, iar majoritatea persoanelor care încearcă să renunțe au nevoie de multă convingere, voință și timp.