O stradelă din satul Grozasca, de acum încolo, şi la propriu şi la figurat, va purta numele lui Ion Timofti. Este un tânăr care de mai bine de 20 de ani a părăsit meleagurile natale şi a ales să muncească peste hotare. Dar cu regularitate, în fiecare an, revine acasă. Dorul îl aduce la casa părintească, cu toate că părinţii de mult nu mai sunt în viaţă. Revine, iar de fiecare dată caută răspunsul la veşnica întrebare: când conaţionalii lui vor trăi mai bine? Totuşi spune că, atâta timp cât autorităţile vor fi neputincioase, dânsul va încerca să le facă viaţa mai bună.
Anul acesta, în mai puţin de o săptămână, a reuşit să repare în variantă albă un drum de aproximativ 600 de metri. Astfel, locuitorii de pe două stradele mai uşor vor ajunge la strada centrală. Unii săteni spun că, pe timp ploios, aici era imposibil să cobori la vale, iar copiii fără galoşi nici nu se porneau la şcoală. Ion Timofti declară că nu are nici interes personal, dar nici politic, iar tot ceea ce face, o face doar pentru oamenii din satul lui. Nu a dorit să ne spună cifra investiţiilor, pentru dânsul contează doar rezultatul.
Chiar dacă stradelele sunt reparate pentru cetăţeni, Ion le plăteşte muncitorilor la sfârşitul fiecărei zile de muncă, iar mâncare la prânz comandă pentru circa 10 persoane într-un restaurant din oraşul Ungheni. „În fiecare an mă conving că tot mai puţin tineret rămâne în sat. Lucrurile s-ar schimba radical dacă s-ar face trei lucruri: drum, şcoală şi grădiniţă”, spune interlocutorul.
Iniţiativa a surprins nu doar locuitorii satului, dar şi autorităţile locale. Margarita Baban, primara comunei Floriţoaia Nouă, s-ar bucura dacă în comună ar fi mai mulţi cetăţeni activi, care încearcă să schimbe situaţia spre bine: „ Am auzit despre acest bărbat cu câţiva ani în urmă, atunci dânsul şi-a adus contribuţia la implementarea proiectului de renovare a grădiniţei. A venit cu un ajutor material substanţial – 3000 de lei. Apoi, membrii consiliului bisericesc m-au anunţat că tot dânsul a jertfit bisericii din localitate suma de 1000 de lei. Acum aud că repară un drum din sat”.
Timp de o săptămână, cât a durat vacanţa, Ion a reuşit să facă ordine şi la fântâna de unde lua apă pe când era copil mic: „O fac pentru oameni, o fac din toată inima, credeţi-mă, nu am nevoie de publicitate. Voi ajuta atâta timp cât voi avea posibilitate”.
Potrivit Margaritei Baban, pentru reparaţia drumurilor în variantă albă în această localitate ar fi nevoie de aproximativ 2 milioane de lei.