
Săptămâna trecută, stadionul central din oraşul Ungheni a devenit un adevărat centru de atragere a tinerilor. De fapt, el întotdeauna, prin definiţie, trebuie să fie un centru al tinerilor, dar teoria nu întotdeauna coincide cu realitatea.
Asociaţia de fotbal a oraşului Ungheni a început campionatul la minifotbal între instituţiile de învăţământ. La turneu participă 10 echipe. La competiţii sunt reprezentate toate cele 5 licee din oraş, 3 colegii, şcoala profesională, precum şi băieţii de aceeaşi vârstă din Bereşti, Vasilica şi Zagarancea care joacă sub egida FC „Zagarancea-Danova”.
La etapa iniţială, de organizare, toţi directorii instituţiilor de învăţământ cu care a contactat grupul de lucru al asociaţiei în frunte cu preşedintele ei, Vladimir Popovici, au fost foarte interesaţi de ideea de a desfăşura acest turneu şi, într-adevăr, s-au ţinut de cuvânt, delegându-şi echipele. Turneul se va desfăşura în două etape. La prima etapă toate echipele vor juca una cu alta şi vor fi stabilite patru cele mai bine. Ele se vor întâlni din nou în superfinala care va deveni o sărbătoare a fotbalului şi va fi organizată pe stadionul orăşenesc în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie.
Deocamdată e parcursă o treime de cale. Echipele, în fond, au jucat câte 3 meciuri, unele au reuşit să dispute 4 (la data de 22 septembrie). În turneu au apărut doi lideri care nu au nicio înfrângere. Două licee din oraş, „Mihai Eminescu” şi „Vasile Alecsandri”, au câştigat trei meciuri din trei şi se află în fruntea clasamentului. E interesant că echipele preferă diferite tactici de joc. Elevii de la liceul „Mihai Eminescu” mizează pe atac, se află mult timp la poarta străină, îl presează pe adversar şi bat multe goluri, pe când fotbaliştii de la liceul „Vasile Alecsandri” pun accentul pe apărarea puternică. Rezultatul e patru goluri scăpate în trei meciuri. O echipă interesantă a prezentat la turneu profesoara de educaţie fizică Liuba Malachi.
Câte 6 puncte la activ au echipele liceului „Gheorghe Asachi” (după trei meciuri) şi Colegiului Poliţiei de Frontieră (după 4 jocuri). Vom menţiona în mod special echipa viitorilor ofiţeri de frontieră. Toţi băieţii din echipă învaţă în anul I, încă nu se cunosc bine unul cu altul, dar se simt cât se poate se siguri pe teren.
De remarcat că la turneu nu este un outsider evident. Orice echipă poate învinge într-un meci cu oricare altă echipă. Totul e ca în prima ligă engleză. Cu atât mai interesantă va fi lupta pentru a ajunge printre cele patru. Dar ce luptă se va da între acestea!
Totalul primelor tururi ale campionatului oraşului la minifotbal sunt comentate de vicepreşedintele Asociaţiei de Fotbal a oraşului Ungheni, Eduard Bejenari: „Când planificam acest campionat, am aşteptat un anumit interes din partea instituţiilor de învăţământ. Dar realitatea a întrecut aşteptările noastre. La unele meciuri au fost tot atât de mulţi spectatori ca şi la meciurile echipei principale la Campionatul Moldovei. Atmosfera la meciuri era incandescentă, gălăgioasă, o adevărată atmosferă latinoamericană. Cu toate acestea, meciurile se desfăşoară cât se poate de corect, eliminări nu au fost. Arbitrii sunt experimentaţi, cu autoritate, nu tolerează samavolnicia, dar şi ei remarcă corectitudinea din acţiunile fotbaliştilor. Toate echipele participante sunt organizate bine, toate meciurile le începem la timp. În plus, cu jumătate de oră înainte de meci echipa în componenţă deplină, îmbrăcată cu uniforme, face înviorarea. Sperăm că şi următoarele săptămâni din cadrul întâietăţii vor decurge în aceeaşi atmosferă interesantă, gălăgioasă, corectă, spectaculoasă”.
Campionatul oraşului e în toi, îi invităm pe toţi suporterii pe stadionul orăşenesc să-şi susţină copiii, colegii, vecinii, pur şi simplu, să privească un joc energic cu evoluarea tinerilor.