
…Hora Unirii s-a jucat, mai întâi, în fața Hanului lui Petrea Bacalu, în 1857 și 1859 de către ieșenii care doreau Unirea dintre Moldova și Țara Românească. Din acest loc a pornit tradiția Unirii. Ținând seama de acest obicei anual, de la 24 ianuarie, Administrația Iașilor acestei piețe îi dă denumirea de Piața Unirii, în 1881. Până astăzi, această piață în care s-a inaugurat statuia lui Alexandru Ioan Cuza (1912) servește ca loc de manifestare a bucuriei publice și de încingere a horei, la sărbătorile naționale, înghesuindu-se prin popor președinți și politicieni din toate partidele, pentru… capital electoral și apropiere de alegători.
… Poezia “Hora Unirii“ de Vasile Alecsandri a fost transpusă pe portativ de muzicianul violonist Alexandru Flechtenmacher, fiind cântată de atunci de toți românii.
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să învârtim hora frăției
Pe pământul României!
… Se păstrează și astăzi, în valea de Vișan la sud de Iași, Castanul Unirii, monument al naturii, dar și istoric. Sub acest castan din via lui Petre Mavrogheni, în spatele Socolei, unioniștii au jurat să facă Unirea Moldovei cu Muntenia. Tinerii au înființat Societatea ”Unirea”. Erau Alecsandri, Cogălniceanu, Rallet, Rolla, C. Negrei, C. Hurmuzachi ș.a. Aici bardul de la Mircești compune o mică poemă ”25 mai 1856”, care a devenit cântec:
Sub acest măreț castan
Noi jurăm cu toți frăție,
Ca de azi să nu mai fie
Nici Valah, nici Moldovan;
Ci să fim numai români
Într-un gând, într-o unire
Și să dăm mâni cu mâni
Pentru a Țării fericire.
… Un rol decisiv în pregătirea actului de la 27 martie 1918 l-a jucat eminentul om politic, scriitor și publicist basarabean din părțile Sorocii – Constantin Stere. El a desfășurat o vastă activitate de lămurire a necesității acute de Unire a Basarabiei cu România (întâlniri și zeci de cuvântări în română și în rusă). Iar Alexandru Botezatu, originar de prin părțile Orheiului, făcând parte din grupul de fruntași moldoveni, în ziua votării unirii a sădit, în grădina casei sale din Chișinău, Stejarul Unirii, faptul în sine a devenit istorie și demn de urmat… ”Marea Unire din 1918 a fost – și rămâne – pagina cea mai sublimă a istoriei românilor”, scria Florin Constantiniu.
… Astăzi e necesară, ca nicicând, reunirea românilor. Poporul român de pe ambele maluri ale Prutului trece prin grele momente de suferințe de ordin social și fizic. Numai uniți vom putea atenua în timp suferințele, dar și în lupta cu nedreptățile istoriei. Miza cea mare este acțiunea tinerilor, evident, în primul rând, a celui studios, atât din țară cât și cel basarabean. Cine va fi personalitatea unificatoare? Grăbiți-vă! Istoria nu așteaptă.
”O, neamule, tu”
Adunat grămăjoară,
ai putea să încapi
într-o singură icoană!”,
ne prezicea Grigore Vieru.