Pacienţii care vin la Centrul de Sănătate Ungheni au observat un lucru interesant. Aparatele de dozare a apei potabile instalate la mai multe etaje ale instituţiei servesc mai mult ca decor, decât sunt de folos. Ele pur şi simplu nu au ce doza.
Un cititor chiar a trimis pe adresa redacţiei câteva fotografii cu aparatele de apă potabilă amplasate la etajele I şi V. Şi dacă la unele din ele lipsesc paharele, atunci la altele nu este nici butelia cu apă. În plus niciunul din dispozitive nu este conectat la sursa de energie electrică, pentru ca la dorinţă apa să fie încălzită sau răcorită în mod electronic. „Unei persoane i s-a făcut rău chiar pe hol, dar nu am putut să-i dăm apă, căci nu am găsit nici pahar, dar nici apă”, spune Ana Bucătaru. La secretariatul centrului ni s-a spus că de aceste dispozitive are grijă sora de gospodărie, dar care nu are un număr de telefon în birou.
Lilia Scurtu, directoarea Centrului de Sănătate, a venit cu explicaţiile de rigoare. În primul rând, din bugetul instituţiei au fost procurate pe parcursul ultimilor trei ani 16 dispozitive cu apă potabilă, dintre care 9 sunt instalate în holuri. La început aceste dispozitive erau deservite săptămânal, de la un timp au început să observe lucruri stranii: apa potabilă se termina foarte repede, iar paharele se iroseau în cel mult 2-3 zile. „Cultura sanitară a cetăţenilor este foarte joasă. Unii vin cu sticla goală pentru a se duce cu plinul de la centrul de sănătate, iar alţii, în loc de un pahar, iau câte 5-6. Am avut cazuri când o persoană a scos chiar şi filtrul de la dispozitiv”, explică directoarea.
Lilia Scurtu a mai ţinut să precizeze că, pe lângă Centrul de Sănătate, în această clădire este amplasată şi Secţia Consultativă a Spitalului Raional, care la fel ar fi trebuit să aibă grijă de pacienţii săi. Adică, să procure dispozitive cu apă potabilă şi să le deservească la timp. Din cele patru dispozitive amplasate pe holuri de către administraţia secţiei în anii precedenţi, anul acesta a rămas doar unul.
Mihai Serbianu, şeful secţiei consultative, nu a răspuns la telefon pentru a explica unde au dispărut celelalte dispozitive. Putem doar presupune, că ar putea fi instalate în cabinetele medicilor de specialitate.
Totuşi, se cunoaşte că pentru a avea apă potabilă pură în oficii, angajatorul trebuie să procure un dozator de apă caldă şi rece care costă aproximativ 4000 lei, iar o butelie de apă de 19 litri – 60 de lei. Aici se mai adaugă şi paharele de plastic – 100 de bucăţi care costă 18 lei.
Lilia Scurtu spune că va remedia situaţia şi va schimba mai des buteliile cu apă, va pune pahare de unică folosinţă acolo unde ele nu sunt. Totuşi, dânsa menționează că are mereu în geantă un păhar pentru apă, ceea ce le sugerează şi pacienţilor care vin pentru consultaţii la medic.