Citind și analizând materialul „Plătim sau nu plătim”, publicat în ziarul „Unghiul” din 24 iunie, solicit respectuos publicarea obiecțiilor mele referitor la temă. Este evident că au fost lezate drepturile angajaților din instituțiile de învățământ cu privire la concediile de odihnă anuale suplimentare. În toate contractele colective de muncă sunt stipulate clauzele: „Persoanele care pe parcursul anului calendaristic precedent nu au fost în concedii medicale beneficiază suplimentar de 3 zile de concediu remunerat”. În acest an angajaților din instituțiile de învățământ nu li s-a achitat salariul pentru aceste zile. La fel, nu se oferă personalului de conducere și de specialitate, a cărui muncă implică efort psihoemoțional sporit, concediu de odihnă suplimentar plătit cu o durată de 7 zile calendaristice. Sunt încercări de a nu oferi salariaților care activează în condiții vătămătoare un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puțin 4 zile calendaristice.
În raionul Ungheni în toate instituțiile de învățământ au fost încheiate contracte colective de muncă la nivel de sat, comună, oraș și raion, începând cu anul 1992. Pentru a fi încheiat contractul colectiv de muncă, s-au format comisii pentru consultări și negocieri dintre reprezentanții salariaților, angajaților și primărie. Din anul 2012 contractele colective de muncă s-au încheiat la nivel de instituție, conform noii metodologii de finanțare în bază de cost standard per elev și autonomie școlară. Toate contractele de muncă la nivel de instituție și raion au fost înregistrate la Inspectoratul teritorial de muncă Călărași. Odată cu înregistrarea contractelor de muncă și a convenției colective (la nivel de raion), acestea au devenit documente juridice. Pe parcursul anilor n-au fost cazuri ca prevederile stipulate în contractele colective de muncă și convenția colectivă să nu fie respectate, realizate în viață.
De ce anul acesta nu au fost respectate? Cine este de vină: Direcția de Finanțe a Consiliului Raional, Direcția Învățământ, Tineret și Sport sau adminstrația instituțiilor de învățământ?
Consider că aici s-au încălcat flagrant drepturile angajaților din instituțiile de învățământ. În legislație se mai stipulează că persoanele vinovate de nerespectarea clauzelor contractelor colective de muncă și ale convenției colective de muncă sunt trase la răspundere disciplinară, materială, administrativă și penală în modul prevăzut de lege. În loc să fie plătit salariul angajatorilor, să achite indemnizațiile de concediu, Direcția de Finanțe a Consiliului Raional ar fi avertizat toți contabilii, iar Direcția Raională Învățământ, Tineret și Sport Ungheni – toți angajatorii să nu achite aceste plăți suplimentare, în caz contrar, chipurile, vor fi amendați. În urma acestor avertizări, contabilii și angajatorii au refuzat să achite aceste plăți suplimentare angajaților. În urma nesoluționării acestor probleme în toate instituțiile de învățământ s-au declanșat conflicte colective de muncă dintre salariați și angajatori. De ce în celelalte raioane au fost achitate aceste plăți suplimentare, dar în raionul Ungheni – nu? De ce aceste probleme au fost examinate unilateral și nu în comun cu organele sindicale? Cu ce dispoziție au plecat în concediul anual de odihnă angajații?
Odată ce contractele colective de muncă, convențiile de muncă au fost negociate, încheiate, adoptate și înregistrate, niciun organ nu are dreptul să interzică ca clauzele stipulate să nu fie respectate și realizate în viață. Reieșind din drepturile sindicatelor, vom contribui la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților. În conformitate cu legislația muncii, angajatorii din domeniul educației trebuie să achite aceste plăți suplimentare tuturor angajaților . În caz contrar, organele sindicale se vor adresa în instanța de judecată pentru apărarea intereselor salariaților.