Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), a susținut o conferință de presă ca urmare a informațiilor privind o posibilă nouă tranzacționare a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.
”Niciun Rothschild nu are dreptul să ne impună regulile sale, să joace cu răbdarea cetățenilor noștri”, – a declarat Igor Munteanu, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți.
Igor Munteanu a menionat: ”În calitate de președinte al Comisiei de anchetă anunț, că există toate temeiurile juridice pentru anularea Contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), un subiect de ultimă oră ce generează multiple discuții pe diverse paliere. Am considerat important să informez opinia publică asupra unor încălcări grave ale procesului de concesiune descoperite în procesul analizei documentelor, care au fost puse la dispoziție de către autorități. De fapt, sunt niște elemente juridice noi descoperite în urma unei analize detaliate și migăloase a documentelor prezentate de autorități, despre care nu s-a discutat până acum. Și care fac contractul de concesionare nul ab initio, a declarat Igor Munteanu.
După cum am mai anunțat, întregul proces de concesiune a Aeroportului, s-a desfășurat în baza unui concurs închis, cu alte cuvinte, la concurs puteau participa doar companiile care fusese selectate de către Comisia de Concurs, deoarece astfel stabilise Guvernul în regulile sale.
Prin procesul-verbal nr.2 din 26 iunie 2013 al Comisiei de Concurs, a fost aprobată lista companiilor care vor fi invitate să participe la concursul închis de selectare a concesionarului activelor Î.S. “Aeroportul internațional Chișinău”, acestea fiind:
- AENA International – Madrid, Spania;
- Aeroports de Paris – Paris, Franța;
- Compania “Vnukovo-Invest” – Moscova, Rusia;
- Compania S.A. “UK KOMAKS” – Habarovsk, Rusia;
- Flughafen wien AG – Viena, Austria;
- Heathrow Airport Holdings – Londra, Anglia;
- Houston Sistem Aeroportuar – Houston, SUA.
În realitate, la concurs au fost depuse doar două oferte:
- Compania “Vnukovo-Invest” – Moscova, Rusia;
- Asociația persoanelor juridice “Avia Invest”, fondată de: Avia Invest SRL, ”Habarovskii Airport” SA și Kolomenskii Zavod” SA.
Prima ofertă, a fost descalificată, deoarece potrivit constatărilor Comisiei ea n-ar fi corespuns rigorilor concursului. În ceea ce privește cea de-a doua ofertă, cea care în mod inexplicabil a fost acceptată să participe la concurs – sunt semne clare de ilegalitate. Or, Comisia de Concurs pentru selectarea Concesionarului a acceptat oferta și cererile de participare la concurs a unor Companii care nu erau în lista celor selectate de Comisie, încălcând astfel p.6.1. al HG nr.321 din 30 mai 2013.
Avia Invest SRL, ”Habarovskii Airport” SA și Kolomenskii Zavod”SA, nu aveau dreptul să participe la concurs.
Această ilegalitate a viciat grav întregul proces de Concurs organizat de Guvern, ceea ce înseamnă, că întregul Contract este supus condițiilor de nulitate ab initio, fapt ce se referă atât la contractul de concesiune semnat cu Avia Invest SRL, cât și hotărârile ulterioare de confirmare a rezultatelor concursului”.
Din cele enumerate mai sus, Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare de anchetă, a punctat câteva concluzii:
- Comisia de Concurs a acceptat oferta și cererile de participare la concurs a unor Companii care nu erau în lista celor selectate de Comisie, încălcând astfel p.6.1. al HG nr.321 din 30 mai 2013. Această ilegalitate viciază grav întregul proces al Concursului organizat de Guvern, or la concurs au participat persoane juridice (Companii) care aveau dreptul să participe.
- Cele 3 companii semnatare ale cererilor de participare la Concurs, au prezentat Comisiei de Concurs o Ofertă unică, anexând și punând la bază Acordul operațional comun semnat de SA “Aeroportul Habarovsk”, SA “Kolomensky Zavod” și SRL “Avia Invest”, participând la concurs ca o singură candidatură în calitate de uniune a persoanelor juridice fără crearea unei forme juridice. Dar, participarea la concurs într-o astfel de formă de organizare, fără crearea unei forme juridice, nu este permisă prin lege, vezi: p.6.1. al HG nr.321 din 30 mai 2013; și Legea nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.
Companiile participante la Concurs au declarat, că cunosc prevederile legislației în vigoare ale Republicii Moldova, condițiile concursului și actele normative specificate supra (vezi art. 2 din Acord).
O altă falsificare gravă a concursului de concesionare ține de introducerea companiei UK Komaks în procesul de concesionare, deși acest off shore din Cipru nu a participat în general la concursul organizat în 2013. În procesul verbal nr.4 din 15.08.2013 al Comisiei de concurs, președintele Comisiei de concurs, T.Copaci a introdus în mod ilicit o companie, punând semn de egalitate între participanții înregistrați la concurs și acest off shore, apropo, achiziționat recent de Nat Rothschild, încălcând grav H.G. care stabilea condițiile de participare la concurs.
În realitate, UK Komaks SRL n-a prezentat nici-o ofertă de participare la concurs, nici-o cerere și nici nu era membră semnatară a Acordului operațional Comun.
Introducerea companiei UK Komaks SRL alături de Habarovskii Airport” SA a urmărit scopul manipulării persoanelor care urmau să aprobe oferta și să anunțe rezultatele Concursului, p.6.1. al H.G. nr.321 din 30 mai 2013 cu privire la condițiile de participare la concurs. Or, ambele companii Habarovskii Airport și Kolomenskii zavod și-au vândut acțiunile în aceiași zi în care a fost semnat Contractul de concesionare cu Avia-Invest, fapt ce ilustrează plenar caracterul fictiv al așa-zisei Uniuni de companii Avia Invest.
În mod normal, aceste decizii ar fi trebuit să impună imediat anularea contractului de concesionare, în aceiași zi, însă deciziile luate de Comisia de concurs vorbesc foarte clar despre faptul că întreaga Comisie a servit scopului de a falsifica rezultatele procesului de concesionare.
Comisia Parlamentară de anchetă consideră, că singurul remediu juridic asupra acestei concesionări cu încălcări grave a legislației naționale este ca părțile să revină la poziția inițială, iar Aeroportul să revină fără întârziere în gestiunea statului.
În baza acestor încălcări grave constatate, Comisia de anchetă a considerat necesar să sesizeze suplimentar Procuratura Generală, astfel încât organele de anchetă să întreprindă toate acțiunile urgente și care nu suportă amânare, inclusiv prin aplicarea măsurilor de constrângere sau preventive care se impun în speță.
Orice zi de întârziere, fără întreprinderea acțiunilor necesare, poate costa mult interesele Republicii Moldova și a cetățenilor săi. Aeroportul Internațional Chișinău este proprietatea Statului, iar orice atingere sau încălcare a acestui drept, trebuie să fie sancționat potrivit legii.
Președintele Igor Munteanu a ținut să precizeze: ”Mă bucur, că și marea majoritate a cetățenilor din Republica Moldova își doresc să se facă dreptate în acest caz de rezonanță. Am urmărit reacțiile societății civile, inclusiv și conferința de presă a Platformei Demnitate și Adevăr, în care președintele Andrei Năstase a cerut clar și argumentat rezilierea contractului de concesionare și restituirea Aeroportului AIC sub controlul responsabil al statului. Presa așteaptă cu nerăbdare deciziile autorităților centrale ale statului. La Consiliul Suprem de Securitate din 23 august, aceiași poziție au anunțat-o Prim Ministrul Maia Sandu și Președintele Republicii Moldova I. Dodon, ceea ce mă încurajează să cred, că putem avea o poziție coerentă și principială în acest caz. Astăzi voi depune o nouă plângere penală în care am fixat faptele care au viciat esențial contractul. Nulitatea contractului nu are termen de prescripție”.
Comisia de anchetă se adresează public, dar și Guvernului Republicii Moldova, să analizeze de urgență aceste încălcări, astfel încât să fie inițiate toate acțiunile legale care se impun pe acest caz.
Președintele Igor Munteanu, a precizat: ”Cât privește comunicatele lansate de NR Investment LTD, care susțin, că ar fi formalizat deja cumpărarea Komaks Avia Airport Invest Ltd, adică compania Off shore ce deține 95% din Avia Invest SRL, trebuie să facem câteva precizări:
- În primul rând, considerăm că sunt niște declarații prin care se încearcă să denigreze Guvernul Republicii Moldova și să intimideze Statul nostru.
Aceste declarații sfidătoare în adresa unui proprietar de drept al bunului concesionat vorbește clar despre lipsa de maniere și obscuritatea acestei tranzacții, care are loc înafara RM și care nu ating sub nici un fel obligațiile statului și jurisdicția Republicii Moldova. Autoritățile naționale, potrivit legislației în vigoare, pot evalua eventualele investiții efectuate doar pe teritoriul Republicii Moldova;
- În al doilea rând, Concesionarul nu este în drept, conform Art.7,1 din H.G. nr.780 din 04.10.2013, MO nr.221.875 din 07.10.2013, să înstrăineze, să greveze cu orice fel de drepturi sau sarcini obiectul concesiunii fără acordul scris al concedentului. Contractul de concesionare prevede specific că orice litigii sunt rezolvate de către instanțele competente ale Republicii Moldova;
- Și o precizare la sfârșit, în urma sesizării depuse de Comisia Parlamentară de anchetă, Procuratura Generală a declarat, că asupra cotelor părți deținute în capitalul Avia Invest SRL a fost aplicat sechestru. Or acest lucru, împiedică efectuarea oricăror operațiuni legate de aceste cote”.
Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a specificat: ”Declar public, că nimeni nu poate înstrăina aeroportul fără acordul Guvernului Republicii Moldova. Nimeni nu poate transmite contractul de concesionare cui și-ar dori fără a primi, conform prevederilor stabilite de lege, autorizația de a folosi un bun de natură strategică (AIC). Declarațiile de preluare prin companii off shore din Cipru de către Rothschild sunt sterile și nu reprezintă nici o dovadă relevantă pentru proprietarul de drept, care-și alege concesionarul în funcție de necesitățile sale de dezvoltare. Iar Comisia de anchetă repetă îndemnul său tuturor oficialilor guvernamentali, să nu se lase atrași în orice fel de discuții cu investitori din zone off shore. Oricine intenționează să primească acest contract din mâinile lui Șor, indiferent de căile pe care le folosește, devine complice la schemele sale criminale. Cazierul cetățeanului Șor trebuie să fie de învățătură pentru toți”.
Și în final Comisia Parlamentară de anchetă vine cu anumite propuneri autorităților publice:
Către Procuratură:
- Cerem Procuraturii Generale extinderea urmăriri penale în cadrul dosarului penal intentat pe marginea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, inclusiv prin acțiuni de cercetare a membrilor Comisiei de concurs, cu adăugarea unor noi articole din codul penal, și anume:
Art. 332 CP (Falsul în acte publice), Articolul 327 CP alin.3 (Abuzul de putere sau abuzul de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale);
- Întreprinderea acțiunilor de urmărire penală urgente, prin măsuri de constrângere și preventive în raport cu cei care au falsificat procesul și rezultatele concursului de concesionare, și care contravin obligațiilor conținute în legislația cu privire la persoanele cu funcții de demnitate publică (N.199 din 16.07.2010).
Către Guvernul Republicii Moldova:
- Guvernul Republicii Moldova, în calitate de fondator și proprietar de drept al AIC, să lanseze o acțiune în instanțele de judecată cu scopul declarării nulității contractului de concesiune, înaintând o cerere de aplicare a sechestrului asupra întregului patrimoniu al statului, gestionat de Avia Invest, dar și asupra patrimoniului acesteia, i.e. mijloace bănești;
- Guvernul să instituie o Administrație Fiduciară în 24 ore de la 1 încheiere a unei instanțe cu impunerea unui sechestru administrativ pe toate bunurile mobile și imobile concesionate, derulând un control / audit imediat asupra investițiilor efectuate, a circulației de capital, încasările prelevate prin taxa investițională, percepută de la pasageri, distincte de investițiile asumate prin obligațiile contractuale, nevalorificate;
- Guvernul are obligația de a institui și alte măsuri de administrări fiduciare în perioada de recuperare a controlului asupra bunului, constatând nerespectarea obligațiilor printr-o decizie a instanței de judecată competentă;
- Anularea hotărârilor de guvern H.G. nr. 715 din 12.09.2013 (Raportul privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”) și H.G. nr. 780 din 04.10.2013 (aprobarea concesionării activelor Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora).