Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a aprobat Planul-cadru pentru învățământului liceal, gimnazial și primar pentru 2018-2019.
Anul școlar 2018-2019 va avea următoarea structură:
semestrul I: 03 septembrie – 21 decembrie 2018;
semestrul: II 09 ianuarie – 31 mai 2019.
Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia la 24 mai
2019.
Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:
– vacanța de toamnă: 27.10. – 04.11.2018 (9 zile);
– vacanţa intersemestrială (de iarnă): 22.12.2018 – 08.01.2019 (18 zile);
– vacanţa de primăvară: 07.03. – 10.03.2019 (4 zile);
– vacanţa de Paşti: 27.04. – 06.05.2019 (10 zile).
Pentru elevii claselor I – VIII-a și a X-a – a XI-a se stabilește:
– vacanţa de vară: 01.06. – 31.08.2019 (92 zile)
Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația academică se va încheia până la 24.05.2019.
Sesiunea de examene se va desfășura:
a. la absolvirea învățământului gimnazial, clasa a IX-a: 03 – 14 iunie 2019;
b. la absolvirea învățământului liceal, clasa a XII-a: 04 – 21 iunie 2019.
Testarea națională în învățământul primar, se desfășoară în perioada 14 – 24 mai 2019.
Elementele de noutate ale planului-cadru:
1) Noua Arie curriculară Consiliere și dezvoltare personală include disciplina obligatorie Dezvoltare personală, propusă pentru implementare a câte 1 oră săptămânal, în învățământul primar, gimnazial și liceal. Disciplina se va organiza în conformitate cu prevederile Curriculumului elaborat și construit pe baza valorificării cercetărilor din domeniul educațional și a teoriei dezvoltării personalității. Acesta este conceput în scopul dezvoltării competențelor necesare elevilor pentru autocunoaștere, autoacceptare, pentru un mod de viață sănătos și independent, în devenirea lor ca cetățeni informați, activi și integri care ar putea relaționa deschis și liber, demonstrând responsabilitate în luarea deciziilor de carieră și dezvoltarea personală pe parcursul întregii vieți.
2) Disciplina școlară reconceptualizată Educație pentru societate este cu statut obligatoriu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal și va înlocui actuala disciplină Educație civică. Implementarea disciplinei prevede formarea la elevi a valorilor statului de drept, dezvoltarea competențelor necesare respectării drepturilor și responsabilităților cetățenești prin prisma studierii modulelor integrate cu referire la Educația pentru cetățenia democratică, Educația pentru drepturile omului, Educația pentru integritate, Educația patriotică, Educația interculturală etc. În anul de studii 2018-2019, conținuturile reconceptualizate pentru disciplina Educație pentru societate vor fi implementate gradual, începând cu clasele a V-a și a X-a.
3) Oferta educațională a Planului-cadru a fost suplimentată cu modele de planuri de învățământ pentru treapta de liceu care pot fi implementate la alegerea instituției. Diversificarea ofertelor pentru studiile liceale ar avea impact pozitiv în:
– menținerea rețelei instituțiilor de învățământ liceal, la nivel național;
– reducerea numărului de ore cu 2-3 ore (de la 32 la 29 și de la 31 la 28);
– reducerea numărului de discipline obligatorii de la 13 la 6 discipline (în funcție de modelul Planului de învățământ selectat);
– extinderea numărului de discipline la alegerea elevului (până la 6) din cele actualmente obligatorii, indiferent de profil;
– includerea studierii unor discipline la nivel avansat (în funcție de necesitățile elevilor pentru urmarea traseului individual).
4) Educația digitală va fi studiată în scopul formării culturii informației și comunicării
digitale, dezvoltării competenţei-cheie digitale definite în Recomandările Parlamentului şi Consiliului European privind competenţele-cheie şi învăţarea pe parcursul întregii vieţi şi statuate în Codul Educaţiei (art. 11, al. (2)). Educația digitală va fi parte componentă a disciplinei școlare Educație tehnologică, un modul obligatoriu, începând din clasa I, de la 01 septembrie 2018. Modulul Educație digitală va fi prevăzut pentru 15 ore și va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare.
5) Robotica, prin caracterul său aplicativ, este destinată să valorifice imaginația și inspirația elevilor de azi, cetățenii lumii de mâine. În acest sens, Robotica este una dintre ideile care suplimentează la treapta primară cunoştinţele din cadrul științelor, tehnologiei și matematicii, îmbinând competenţe inter- şi transdisciplinare. În cadrul disciplinei Educație tehnologică, în clasele a IV-a, va fi inclus un modul – Robotica. Acest modul va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare și va fi selectat la decizia instituției de învățământ care dispun de dotare cu roboți. În acest sens, Robotica va asigura funcționalitate activităţilor cu finalizare pragmatică și studiilor abstracte care trebuie să-şi găsească aplicarea în practică.
6) Pe dimensiunea învățământului special, în scopul asigurării dreptului la educație al fiecărui copil și respectării principiilor: interesul superior al copilului, nondiscriminării, abordării individualizate – Planul-cadru pentru şcoala auxiliară pentru elevii cu dificultăți severe de învățare (dificultăți/dizabilități multiple, asociate), a fost extins până în clasa a IX-a. Numărul de ore per săptămână la toate disciplinele din Planul-cadru, destinat instituțiilor de învățământ special pentru elevii cu deficiențe senzoriale, a fost ajustat la numărul de ore din Planul-cadru general, cu introducerea disciplinelor: Limba străină, Educația muzicală (Ritmica); pentru instituțiile de învățământ special și elevii cu deficiențe de auz și Ora opțională, atât pentru instituțiile de învățământ special și elevii cu deficiențe de auz, cât și pentru instituțiile de învățământ special și elevii cu deficiențe de văz.