
În perioada 24-30 ianuarie se va desfăşura Săptămîna Eropeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care are ca scop informarea populaţiei despre profilaxia şi depistarea precoce a cancerului de col uterin. Această campanie a fost lansată pentru a găsi soluţii prin organizarea unor evenimente de sensibilizare cu privire la cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin este cauzat de Human Papilloma Virus (HPV). Există mai mult de 100 de tulpini de HPV şi aproximativ 40 din acestea pot afecta atât femeile cât şi bărbaţii. Populaţia trebuie să conştientizeze care sunt beneficiile vaccinului HPV, lucrătorii medicali trebuie să deţină informaţii actualizate cu privire la screeningul cervical şi vaccinul HPV astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor pentru a-i încuraja să folosească serviciile respective, politicienii trebuie să înţeleagă cât de important este să ofere prioritate acestor programe.
Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. În stadiile începătoare nu sunt simptome evidente: nu există durere, sângerări, nimic, ce ar putea indica existenţa unei probleme de sănătate. Testarea este unica soluţie de depistare precoce a cancerului de col uterin, când tratamentul este eficace cu o şansă foarte mare de reuşită.
În fiecare an în Europa 60000 de femei dezvoltă cancer de col uterin şi 30000 de femei decedează de această maladie. În Republica Moldova în fiecare an sunt depistate peste 300 de femei cu cancer de col uterin. În total la evidenţă se află circa 4000 de femei care au făcut cancer de col utrin. Nivelul insuficient de informare şi cunoştinţe a femeilor au ca rezultat prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferinţă, deprecierea calităţii vieţii pentru paciente, familii, instituţii şi societatea în ansamblu.
Principalii factori de risc: viaţa sexuală timpurie, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, infecţii transmise pe cale sexuală, nerespectarea igienei organelor genitale, avorturile numeroase, imunitatea scăzută, consumul de tutun, consumul nociv de alcool.
Măsurile de prevenire:
Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt: reducerea factorilor de risc şi evitarea infectării cu HPV; imunizarea anti HPV; depistarea precoce a cancerului de col.
Programele screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Imunizarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin. Vaccinarea contra HPV este realizată deja în 25 de ţări. OMS recomandă vaccinarea HPV de rutină să fie întrodusă în programele naţionale de imunizare.
Există 2 vaccinuri: Gardasil şi Cervarix. Conform unor date de studiere a eficienţei vaccinurilor contra HPV, este posibil diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin cu 35-80%. Ambele vaccinuri sunt destul de costisitoare, şi este destul de dificil de a fi implementate pentru vaccinarea universală, mai cu seamă în ţările sărace.
Republica Moldova a beneficiat de o donaţie a unui lot de vaccin Gardasil în 2 tranşe 14390 şi 6400 doze pentru vaccinarea gratis a circa 6930 de persoane. Vaccinul Cervarix este disponibil în RM în cadrul serviciilor de imunizări contra plată. Pentru vaccinare sunt selectate fetiţe sănătoase, fără contraindicaţii conform instrucţiunii la vaccin, cu vârstă de la 10-18 ani, care nu au iniţiat viaţă sexuală.
Cancerul de col uterin rămâne a fi o problemă de sănătate publică la nivel european.