Ploile abundente din ultima perioada și temperaturile înalte au favorizat creșterea intensă a ierbii. Aceasta le dă bătăi de cap cetățenilor, atât celor care locuiesc în case la sol, cât și locatarilor blocurilor multietajate. Și dacă unii încearcă să scape de iarba de lângă casă sau din curțile blocurilor cu forțele proprii, alții apelează la ajutorul primăriei. Despre cum reușesc autoritățile publice locale să facă față acestei probleme aflați în interviul cu Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
— Ce măsuri întreprinde primăria pentru cosirea ierbii din oraș?
— Într-adevăr, în lunile mai-iunie am avut parte de precipitații din plin. Angajații Sectorului de Amenajare al primăriei lucrează zilnic pentru cosirea ierbii. La moment avem 9 cosași – prea puțini pentru a acoperi toate sectoarele din orașul Ungheni. Se intervine, în principal, pe marginea străzilor, în scuaruri, parcuri și curțile grădinițelor.
— Dacă nu se reușește de ce nu este mărit numărul utilajelor de cosit?
— Nu există probleme cu echipamentele sau cu combustibilul. Avem echipamente pentru a dubla numărul de cosași. Problemă este lipsa oamenilor care ar dori să execute această lucrare. Am făcut demersuri, inclusiv la colegiile din oraș pentru a angaja, pe perioada de vară, absolvenții care au împlinit majoratul. La moment suntem în căutare de solicitări. Persoanele care doresc să muncească în calitate de cosaș pot să contacteze responsabilul Sectorului de Amenajare la numărul de telefonul 068633918.

— Cât este salariul unui cosaș?
— Salariul unui cosaș este de la 4000 până la 5000 de lei pe lună, în dependență de performanța pe care o are.
— Care este situația cu iarba din preajma caselor la sol?
— Recunoaștem, nu reușim să ajungem în toate sectoarele. Acest lucru provoacă nemulțumirea unor cetățeni care motivează că achită 2 lei pentru amenajarea spațiilor verzi. De fapt, banii acumulați lunar din această taxă nu acoperă cheltuielile legate de amenajarea spațiilor verzi: salarii, motorină, mentenanța motocositoarelor, nemaivorbind de procurarea altor utilaje de cosit. Pentru a se reuși cu cositul în toate cartierele municipiului ar fi necesar cel puțin, să dublăm numărul cosașilor. În acest context, încurajăm cetățenii să pună umărul și acolo unde este posibil, în fața caselor și de-a lungul gardurilor proprietății lor să cosească iarba. Totodată, apreciem și le mulțumim unghenenilor care dau dovadă de înțelegere și cu forțele proprii încearcă să asigure amenajarea spațiilor de lângă casele lor.
— Cine este responsabil de cositul ierbii în curțile blocurilor de locuit?
— De cosirea ierbii în curțile blocurilor sunt responsabile asociațiile de locatari din care fac parte aceste blocuri. Dacă nu există o asociație de locatari, cetățenii, proprietari ai locuințelor vor identifica împreună cele mai bune soluții pentru amenajarea spațiilor verzi din curte. Desigur, nu vom admite creșterea excesivă a ierbii acolo unde cetățenii nu reușesc să găsească o soluție. Vom depune eforturi în continuare pentru a cosi iarba din sectoarele cu case la sol, dar și din curțile blocurilor de locuit.

— Cum se pot implica alte instituții, agenți economici?
— Este binevenită orice inițiativă din partea actorilor comunitari care doresc să ne ofere o mână de ajutor. Instituțiile pot să participe la amenajarea unor spații verzi prin „adoptarea” acestora. Programul „Adoptă un spațiu public” oferă organizațiilor municipale posibilitatea de a contribui, pe de o parte, la îmbunătățirea aspectului orașului nostru, iar pe de altă parte, la promovarea imaginii instituției.
— În general, ce se face cu iarba cosită?
— Pe spațiile din centrul orașului iarba cosită este strânsă și depozitată drept deșeu. Dar avem și zone extinse, spre exemplu, parcuri, de unde am dori să nu evacuăm iarba cosită. Acest lucru presupune cheltuieli suplimentare. Pe de altă parte, cetățenii care au nevoie de această iarbă pentru necesitățile gospodărești, sunt încurajați să apeleze numărul de telefon 068633918 și să o ridice cu forțele proprii.
Notă: Au fost fotografiate câteva case private cu terenurile adiacente îngrijite. Aceste persoane nu au fost telefonate preventiv și rugate să-și amenajeze spațiile de lângă casă. Ei au făcut acest lucru pentru că au simț gospodăresc, își iubesc orașul și vor să fie mai frumos. Cu siguranța, astfel de adrese sunt multe. Primăria municipiului Ungheni exprimă mulțumiri tuturor instituțiilor publice, agenților economici, persoanelor private, pentru că se implică așa încât să ne bucurăm împreună de un oraș frumos și îngrijit.
