Şoferi îmbrăcaţi la patru ace, în uniforme nou-nouţe pot fi admiraţi de ceva timp la volanul automobilelor unei companii private de taxi din oraşul Ungheni.
Uniforma e compusă din pantaloni, cămaşă şi chipiu – toate de culoare gri. Oleg C. spune că a fost o propunere a administraţiei companiei în scopul promovării imaginii firmei şi a unui transport mai civilizat. „Călătorilor chiar le place noua noastră îmbrăcăminte, spunând că asta le insuflă mai multă încredere, mai ales pe timp de noapte”, spune colegul său, Ion D.
Cu toate că i-a costat cam mult, aproximativ o mie de lei, şoferii menţionează că sunt gata să procure încă o uniformă de schimb. Dânşii zic că astfel este cu mult mai simplu, pentru că nu trebuie să să îngrijească de îmbrăcămintea de zi cu zi. Şi dacă unele întreprinderi private îşi impun un dress-code, atunci în instituţiile publice aplicarea codului de conduită a funcţionarului public este nu doar o necesitate.
„În cadrul exercitării obligaţiunilor de serviciu funcţionarul public trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă, care să corespundă normelor etice şi să nu conţină elemente care ar putea discredita reputaţia profesională”, este stipulat în unul din subpunctele codului de conduită a funcţionarului public. De altfel, stilul vestimentar al funcţionarului trebuie să nu cuprindă articole de sport şi elemente transparente. Femeilor li se recomandă să nu utilizeze mai mult de trei culori, să evite sarafanele, bluzele prea deschise, rochiile cu decolteuri excesive, cu umerii goi, pantalonii scurţi şi fustele mini. Totodată, să nu facă nici abuz de produse cosmetice, parfum şi bijuterii. Bărbaţii sunt sfătuiţi să poarte costumele cu cămaşă, iar culorile recomandate sunt negru, gri, albastru şi bej.
Cristofor Codreanu, viceprimarul oraşului Ungheni, spune că respectarea conduitei este una din regulile principale pe care le-a însuşit odată cu exercitarea funcţiei de viceprimar: „Sunt un funcţionar public, deci mereu trebuie să fiu la cravată şi costum. Acest lucru îl pot spune şi despre ceilalţi colegi ai mei”. Şi dacă pentru un bărbat este mai simplu, pentru o doamnă însă e cu mult mai complicat. La acest capitol Cristofor Codreanu glumeşte: „Poate doar să nu fie îmbrăcate în timpul exercitării funcţiei în fustă-mini”. Deşi printre angajaţii din structurile statului se mai întâmplă şi aşa.
Aceste reguli sunt valabile şi pentru angajaţii din structurile Consiliului Raional Ungheni. Colegii preşedintelui raionului, Iurie Toma, spun că dânsul ar putea fi un model pentru toţi funcţionarii publici. Ţinuta mereu corespunde circumstanţelor: dacă sunt activităţi sportive, mereu este în trening, în rest este îmbrăcat la patru ace – costum de culoare închisă, cămaşă şi, desigur, cravată. Iurie Toma menţionează că în cadrul Consiliului Raional există şi un regulament care a fost adus la cunoştinţă fiecărui funcţionar public. Pe lângă aceasta, mai este şi o dispoziţie a preşedintelui care stipulează anume respectarea dress code-ului de către funcţionari. „Doar că fiecare deja interpretează această regulă în dependenţă de educaţia sa estetică”, afirmă Iurie Toma. Chiar dacă dânsul a făcut deseori şi observaţii de acest gen, în replică a primit şi răspunsul că nu există o lege care l-ar obliga pe cineva cum să să se îmbrace şi cât de lungă trebuie să fie fusta. În viziunea Nataliei Rotari, şefa Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, respectarea unei ţinute vestimentare este un lucru obligatoriu pentru demnitari şi funcţionarii publici.