„Am citit articolul „Bani în fondul grupei, bani în fondul grădiniţei” (19.09.2014) şi am rămas foarte indignată de ceea ce spun unii directori de grădiniţe. Cum pot vorbi ei că nu există puşculiţa grupei? Eu am doi copii şi ambii frecventează o grădiniţă (din anumite motive nu indicăm denumirea instituţiei) din oraşul Ungheni. Numai soţul lucrează, căci eu sunt în concediu de îngrijire a celui de-al treilea copil. Pot să spun că la grădiniţă se colectează bani cu orice ocazie, aproape în fiecare zi. Fondul grupei este de 15 lei lunar, iar cel al grădiniţei – de 20 de lei. Banii se adună chiar la începutul anului. Apoi achităm pentru rechizite şcolare, pentru anumite plase la ferestre, mape, panouri în grupă. Ni se spune că trebuie să mai dăm bani pentru hârtie igienică, săpun lichid, şerveţele umede şi uscate. Tot părinţii sunt cei care achită pentru fel de fel de detergenţi – pentru veselă, curăţarea suprafeţelor, pentru unităţile sanitare din grupă, deodorante, saci pentru gunoi, mănuşi, bureţi din plastic şi din sârmă. Lista poate fi continuată, iar cu o mie de lei nu te descurci cu un singur copil, dar cu doi? Mă apucă groaza când mă gândesc că se apropie sărbătorile de iarnă.
Oare pentru necesităţile grădiniţei nu se dau detergenţi? Cât de legale sunt acumulările de bani de la părinţi pentru orice fleac sau moft al unui educator? Îmi cer scuze că nu semnez scrisoarea, dar, numai le reproşezi ceva, şi copilul vine plângând acasă, iar a doua zi nu mai vrea la grădiniţă”.
Iată aşa scrisoare a sosit pe adresa redacţiei după publicarea materialului despre acumularea, cică, legală de fonduri de către comitetele părinteşti din oraşul şi raionul Ungheni.
Am încercat să aflăm părerea reprezentanţilor Primăriei oraşului Ungheni. Viceprimarul Eduard Balan spune că ar fi la curent despre colectările de bani în grădiniţe. Dânsul menţionează că ar fi purtat discuţii cu unii manageri de instituţii, doar că fiecare dintre ei spune că aceşti bani sunt colectaţi strict de părinţi, iar educatorii nu ar avea nicio atribuţie cum sunt cheltuiţi ei. Viceprimarul concretizează că grădiniţele din oraş primesc produse chimice. De regulă, ele sunt distribuite lunar. Numai că nu sunt mereu de cea mai bună calitate sau dintre acelea de care ar avea nevoie grădiniţa. „Prin propriul exemplu pot să vă spun că în fiecare lună ducem în grupa fiicei săpun lichid, căci este cu mult mai igienic ca să se folosească un astfel de săpun, decât cel solid pe care îl procură primăria. Totodată, suntem rugaţi să procurăm şi hârtie igienică, ceea ce nu se procură din sursele bugetare”, explică viceprimarul.
De la contabilitatea primăriei oraşului ni s-a spus că din sursele financiare alocate la acest capitol toate grădiniţele de copii sunt asigurate cu produse chimice. Listaacestora este foarte lungă: soluţii de vase, detergenţi de rufe, atât pentru spălarea manuală, cât şi automată, clorură de var, înălbitor, dezinfectanţi, săpun solid pentru copii şi de rufe, mănuşi de cauciuc, bureţi din plastic şi de sârmă… Conform părţii de cheltuieli a bugetului oraşului aceste cheltuieli sunt atribuite la capitolul rechizite de birou şi materiale de uz gospodăresc. Pentru învăţământ anul acesta s-a alocat aproximativ 600 de mii de lei.
Eduard Florea, procurorul raionului Ungheni, spune că problema colectării banilor a fost în vizorul procuraturii nu o singură dată, doar că atunci erau colectaţi pentru alte necesităţi. Dânsul a menţionat că va fi numit un procuror care în cel mai scurt timp va investiga şi cazul dat – cine şi de ce adună bani pentru unele cheltuieli, deja preconizate de autoritatea locală. Dânsul a subliniat că aceste cheltuieli ar fi nejustificate, fiind nişte mofturi ale unora, numindu-le chiar cheltuieli dublate conştient de anumite persoane.