Mult timp am trăit cu impresia că nu mai poate exista un premier în Republica Moldova care să se victimizeze de o manieră mai umilă decât „simplul” Iurie Leancă, cel care spunea, plin de smerenie, în 2015, după ce deja ratase șansa unui nou mandat în fruntea Guvernului, că a fost „doar premier” și că mai multe nu a putut face.
Iată însă că am ajuns s-o trăiesc și pe asta, pentru că ieri, la un post de televiziune, ajutat și de un moderator mai maleabil ca niciodată, Pavel Filip a pozat în cel mai inocent și neajutorat premier de pe Bîc, care a fost în toată perioadă mandatului său o „victimă” a „autoritarismului” lui Plahotniuc, un „profesionist” care a acționat doar în spiritul legii și care nu a văzut nimic din ce se întâmpla în jurul său în cei trei ani în fruntea Guvernului.
Plin de seninătate și smerit și el, Filip a admis că s-au întâmplat multe lucruri necurate cât a fost prim-ministru, dar a spus că el nu cunoștea de ele, că nu are nicio vină, că au existat instituții abilitate care ar fi trebuit să se ocupe de toate aceste ilegalități.
Cu o nonșalanță văzută doar în zilele bune ale colegului său Andrian Candu, Filip afirma că nu-și poate asuma acțiunile PD-ului, întrucât partidul a fost condus într-un stil autoritar și cam lipsit de democrație de către Plahotniuc și că el, în general, nu prea a avut timp de PD pentru că, vezi Doamne, treburile statului nu-l lăsau să se ocupe de asta. A mers într-atât de departe încât să afirme că el nu știa nici măcar câte cheltuieli se făceau cu sediul partidului, pentru că de asta se ocupa Plahotniuc.
Și asta o spune ditamai ex-prim-vicepreședintele PD, omul nr.2 în partid, premierul Republicii Moldova, cel care ieșea marți de marți în sediul partidului, în urma lui Plahotniuc, și promitea că va implementa cu sfințenie tot ce s-a decis „în cel mai democratic mod” în ședința săptămânală a PD-ului.
Individul care din 2016 și până mai dăunăzi, prin virtutea funcției pe care a ocupat-o, a fost primul om în stat. Care avea la dispoziția sa absolut toate informațiile despre ce se întâmpla, cum și unde, și toate pârghiile pentru a interveni.
Cel care duminică, 9 iunie, o făcea pe președintele și decreta „alegeri anticipate” pentru 6 septembrie, a ajuns să ne aburească astăzi, susținând că el, la 10 iunie, deja i-a propus lui Plahotniuc „cedarea pașnică a puterii”. Adică o zi mai devreme decât marțea în care în continuare o făcea pe premierul și împărțea terenuri pentru ambasade și muta misiuni diplomatice, invocând și atunci „alegerile anticipate care urmează să aibă loc” și acuzând partide care ar încercă să „preia ilegal puterea”.
Omul care tortura curcani în fața Președinției, alături de Plahotniuc, ajunge să ne vorbească astăzi de cât de tare încerca el în acea perioadă să se opună tentativei PD-ului de uzurpare a puterii.
Chiar așa, Pavele? Chiar așa de ușor crezi că poți să ne păcălești?
Cine vrea să „reformeze” PD-ul
De fapt, în toată această poveste cu „reformarea și democratizarea” PD-ului, Pavel Filip îndeplinește același rol pe care l-a avut și în ultimii ani. De o sculă docilă. Un băiat cuminte și ascultător. Un „yesman” care îndeplinește ordine și cam atât.
Un individ identificat ca cea mai bună variantă de a cârpi starea dezastruoasă în care a fost adus acest partid, construit pe temelia unui clan mafiot, de Plahotniuc și acțiunile sale, în special de după 7 iunie.
Am spus-o și în editorialele precedente, o mafie nu poate fi reformată. Paul Castellano, cel care l-a urmat pe Carlos Gambino la cârma mafiei americane, nu a fost cu nimic mai bun decât fostul său șef, ba din contra. O mafie trebuie distrusă, atunci când încă se află în derută, pentru că lăsată să-și revină poate deveni și mai puternică și periculoasă.
Undeva din spate se trag sfori serioase pentru a readuce PD-ul la guvernare cât mai rapid. Și nu după alegeri anticipate, ci chiar în acest ciclu electoral. Sistemul creat în jurul lui Plahotniuc nu vrea să moară și încearcă să se regrupeze. Iar aici se implică inclusiv unele forțe din exterior, cele care au contribuit în toți acești ani la crearea și perpetuarea lui Plahotniuc.
Și mai trist e că la cum decurg lucrurile la Chișinău în ultimele zile, la gafele incredibile pe care le fac unii oameni cu funcții importante în actualul Guvern, revenirea în forță a PD-ului „reformat” nu e deloc o variantă ce poate fi exclusă din calcul.
Preluat din cotidianul.md.