
În cadrul proiectului Novateca, finanţat de Fondul Gates în colaborare cu USAID, implementat de „IREX Moldova», se prevede înzestrarea cu calculatoare a peste o mie de biblioteci publice din ţară şi instruirea a circa 1500 de bibliotecari. Printre norocoşi se află, potrivit vicepreşedintelui raionului, Petru Langa, Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni şi cinci biblioteci săteşti din raion, îşi aşteaptă rândul încă 27. Dar…
Acest lucru ar putea să nu aibă loc, dacă măcar una din ele nu va corespunde condiţiilor necesare. Interlocutorul a menţionat că ideea de bază a proiectului nu e doar de a asigura bibliotecile cu computere, ci şi de a crea condiţii pentru acordarea serviciilor publice. Care anume? De exemplu, de a le da oamenilor în vârstă posibilitatea de a vorbi cu rudele de peste hotare. În ce priveşte cerinţele, ele nu sunt ieşite din comun: zăbrele la ferestre, dacă biblioteca se află la etajul întâi sau pază, prizele să corespundă standardului, acces la internet. Nu va fi prea scump pentru primării să achite internetul? „200-300 de lei pe lună nu e chiar atât de mult pentru serviciile care „vor veni” în teritoriu. Haideţi să cântărim „pro” şi „contra” şi să vedem dacă e costisitor”, spune Petru Langa.
Totodată, în septembrie, când a avut loc monitorizarea nivelului de pregătire a bibliotecilor, erau gata numai 4, nu e exclus că ele de la început au avut condiţii mai bune. Însă toţi primarii care au semnat acordul de a participa la runda a doua a proiectului au fost invitaţi la Chişinău, unde li s-au explicat toate condiţiile şi cerinţele. În prezent, ar fi pregătită marea majoritate a bibliotecilor, dar mai există riscuri, în special, acolo, unde s-a decis transferarea lor în alte încăperi. În noiembrie din nou va avea loc un control la toate bibliotecile şi, în baza raportului, „IREX Moldova» va efectua monitorizarea selectivă a bibliotecilor-participante la proiect.
Vicepreşedintelui îi este ruşine să spună care primării tărăgănează pregătirea. Tot aşa cum i-a fost ruşine atunci când a fost invitat la Chişinău şi s-a menţionat că raionul Ungheni e pregătit cel mai rău. Dânsul a expirmat încrederea că vor fi înzestrate nu tehnică nu numai aceste biblioteci, ci şi altele, care sunt gata să participe la runda a treia.
Şefa Secţiei Cultură şi Turism, Eugenia Baroncea, de asemenea menţionează că nu toate bibliotecile au creat condiţiile necesare, dar speră că până pe 20 noiembrie lucrările de transferare a bibliotecilor, reparaţie, conectare la internet se vor încheia. Potrivit dânsei, unii bibliotecari au fost instruiţi cum să utilizeze calculatorul, la Chişinău, apoi aici i-ai învăţat pe colegii lor. Nu e exclus că majoritatea absolută din cele 58 de biblioteci din raion vor participa la acest proiect, cu excepţia celor situate în case particulare, ca cea din satul Zagarancea.