
Castravetele este una dintre cele mai îndrăgite legume și nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietăți nutritive importante pentru organism și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Sarac în calorii, dar plin de vitamine și minerale, castravetele este un aliment excelent în orice anotimp și unul dintre putinele alimente care nu au contraindicații.Pentru a profita din plin de beneficiile catraveților, este recomandat să îi consumați atât în stare proaspătă, în salate sau la aperitive, cât și murați ori sub formă de suc.
Calitățile nutritive
Înainte de a fi consumați, castraveții care nu provin dintr-o cultură cunoscută trebuie spălați timp de 1 minut sub jet de apă călduță, pentru a se elimina eventualele substanțe chimice cu care au fost stropiți în perioada de creștere. În general, este recomandat să consumați castraveții cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentrații importante de vitamine, minerale și fibre alimentare.
Pulpa și coaja castraveților reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătătesc digestia, la care se adaugă un conținut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu și fier).
Castraveții sunt recunoscuți pentru proprietățile antioxidante, care contribuie atăt la menținerea frumuseții pielii, cât și la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
De asemenea, castravetele este o sursă excelentă de apă. Peste 90% din conținutul unui castravete reprezintă apa, ceea ce înseamnă că această legumă contribuie la hidratarea si detoxifierea organismului.
Din punct de vedere caloric, castraveții pot fi consumați cu încredere atât in dietele de slăbire, cât si în cadrul unei alimentații echilibrate. Un castravete de marime medie are doar 39 de calorii.
Valorile nutriționale ale castravetelui:
– 2,4 grame fibre alimentare, adică 10% din doza zilnică recomandată de medici;
– 13% din doza zilnică recomandată de vitamina A;
– 27% din doza zilnică recomandată de vitamina C;
– 4% din doza zilnică recomandată de calciu.
Beneficiile consumului de castraveți pentru sanatate:
Contribuie la detoxifierea organismului
Grație conținutului ridicat de apă, castraveții contribuie la detoxifierea organismului și la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate. Pentru un efect optim, puteți adăuga într-o carafă plină cu apă plată 1-2 castraveți medii feliați. Apa de castraveți stimulează arderea grăsimilor și combate retenția apei în organism, atât printr-o hidratare eficientă a țesuturilor, cât și datorită potasiului, un electrolit care îmbunățește circulația limfatică și combate reținerea sodiului în organism.
Combat cearcănele și îmbunătățesc aspectul tenului
Castraveții sunt ingrediente de bază în multe produse cosmetice, datorită vitaminelor și antioxidanților care se regăsesc în conținutul lor. Pentru iluminarea și revigorarea tenului, puteți prepara diferite măști pe bază de castraveți proaspeți. De asemenea, dacă vă confruntați cu cearcăne cauzate de oboseală și lipsa somnului, puteți așeza câte o felie de castravete pe ochi.
Reduc riscul de cancer
Antioxidanții din castraveți, cum ar cucurbitacina și acidul cafeic, au rolul de a reduce riscul de cancer și de a împiedica răspăndirea tumorii.
Scad tensiunea arterială
În cazul în care aveți hipertensiune arterială, este recomandat să consumați cu regularitate castraveți. Datorita magneziului, potasiului și fibrelor alimentare, castraveții contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Ameliorează ulcerul gastric
Castraveții au o acțiune alcalină, datorită substanțelor minerale, și neutralizează aciditatea gastrastică, ceea ce înseamnă că ameliorează ulcerul gastric.
Contribuie la regenerarea părului
Siliciul, vitamina A, vitamina E și alte vitamine și minerale din castravete contribuie eficient la creșterea și regenerarea părului.
Scad pofta de mâncare
Acest beneficiu le revine castraveților murați în saramură. Contrar credinței populare, castraveții murați au puține calorii, conțin caroten, acid folic și calciu. Prin murare în saramură, castraveții nu-și pierd calitățile nutritive, deoarece produsul nu este tratat termic. Castraveții murați conțin substanțe care va confera rapid senzația de sațietate și scad pofta de mâncare. Tocmai de aceea, înainte de masa de prânz sau de cină este recomandat să consumați un castravete murat. Veți mânca mai puțin, fără să vă ridicați flămând de la masă.
Combat formarea pietrelor la rinichi
Deoarece au efect diuretic, castraveții curăță rinichii de sedimentele minerale care ar putea duce la formarea calculilor.
Combat indigestia
Daca urmează să vă delectați cu un festin culinar care cuprinde alimente bogate în grăsimi saturate și proteine, este recomandat să aveți pe masă și o salată de castraveți sau un bol cu castraveți feliați. Acestia previn indigestia și alte probleme digestive care ar putea apărea ca urmare a excesului culinar.
Previn diabetul
Consumați în stare proaspătă, sub forma de suc sau ca atare, castraveții pot preveni diabetul, deoarece stimulează producția de insulina și echilibrează nivelul glicemiei. Castraveții nu au efect curativ în caz de diabet, decât dacă este vorba despre o formă usoară a acestei afecțiuni.
Combat grețurile matinale
Castraveții sunt un remediu natural eficient impotriva greturilor matinale specifice lunilor de sarcină. De fiecare dată când senzația de greață apare, este recomandat consumul câtorva felii de castravete proaspăt cu tot cu coajă.
Combat durerile musculare
Efortul fizic care suprasolicită mușchii poate duce la apariția crampelor și a alor simptome asociate, însă grație potasiului, castravetele reduce senzațiile de durere și ameliorează contracturile musculare.
De asemenea, consumul de castravete este recomandat și pentru menținerea sănătății articulațiilor și a oaselor, grație conținutului de calciu și magneziu, care asigură mineralizarea țesutului.