Toamna se numără nu doar bobocii, dar şi contribuţia părinţilor pentru susţinerea educaţiei. Vorbim despre două fonduri de colectare a banilor – al grupei şi al grădiniţei care, practic, există în fiecare instituţie preşcolară din raionul Ungheni.
De altfel, acestea nu sunt o noutate pentru responsabilii din învăţământ, părinţi şi organele de drept. Banii au început să fie colectaţi de prin anii ‘90. Atunci părinţii aduceau de acasă pături călduroase şi calorifere electrice, iar bucătăresele – pătrunjel, mărar şi borş acru. Cu timpul însă aceasta a devenit o tradiţie, iar azi se colectează bani pentru orice inovaţie a educatorilor: mobilă la comandă, literatură metodică, havuz, foişoare, televizoare, obiecte de artizanat, semne rutiere în curtea grădiniţei… Majoritatea părinţilor intervievaţi într-un glas afirmă că principiul benevol de colectare a banilor deja s-a transformat în unul obligatoriu.
Mama unui copil, care nu a dorit ca numele să-i fie divulgat pentru a nu crea probleme micuţului la o grădiniţă din oraşul Ungheni, spune că are de achitat pentru fondul grupei câte 20 de lei lunar. Plata se percepe trimestrial, direct de către educator. Fondul grădiniţei este de 180 de lei anual şi se achită pe un anumit cont bancar.
Un calcul simplu ne face să intuim că sumele finale ar fi destul de mari. Dacă o grădiniţă are peste 300 de copii, anual pe acest cont se acumulează peste 40 mii de lei. Sunt instituţii unde fondul grădiniţei este de două ori mai mare, pentru că taxa este de 240 de lei. În tot cazul, banii se achită la începutul anului de studii.
În fond, toţi directorii instituţiilor preşcolare ne-au spus că asociaţiile părinteşti sunt legale şi înregistrate la Ministerul Justiţiei. Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniţei „Guguţă”, declară că administraţia nu are tangenţe cu fondul grădiniţei. Fonduri ale grupelor aici nu există. Dânsa cunoaşte unde se duc banii şi cum sunt cheltuiţi ei. Într-un termen scurt, la grădiniţă cu banii acumulaţi s-au rezolvat foarte multe probleme: s-a procurat o motocoasă, costume naţionale, brad, robinete, ceainice, jucării pentru brad, s-a făcut reparaţie cosmetică pe holuri… Emilia Cucuruzac mai spune că se lucrează la implementarea a două proiecte: construcţia unui havuz şi a unei sere ecologice, la care, de alfel, şi-au adus contribuţia părinţii. Tot aici, cu suportul asociaţiei de părinţi, va fi completată o bibliotecă cu cărţi didactice pentru părinţi şi educatori. „Procesul de colectare a banilor este unul foarte transparent, la solicitarea părinţilor, preşedintele comitetului părintesc face dare de seamă. Dorim să creăm condiţii cât mai bune pentru copii, mai ales că este o grădiniţă incluzivă”, spune Emilia Cucuruzac.
La grădiniţa „Andrieş” există un fond al grădiniţei şi fonduri ale grupelor. De administrarea lor sunt responsabil nemijlocit părinţii. Maria Luca, directoarea grădiniţei, spune: „Banii sunt cheltuiţi doar pentru materiale didactice şi crearea condiţiilor mai bune pentru copii. Nu folosim banii pentru procurarea de obiecte inutile, care doar să bucure ochiul. Părinţii procură împreună cu educatorii numai materiale şi obiecte care sunt utilizate la educarea şi dezvoltarea copiilor”. Aici fondul grădiniţei constă din 10 lei achitaţi lunar de către părinţi. Aceasta nu înseamnă că toţi părinţii celor 325 de copii îşi aduc contribuţia. Despre fondul fiecărei grupe directoarea nu cunoaşte nimic concret, căci părinţii singuri administrează banii. Anul trecut în unele grupe s-a schimbat linoleumul, în altele s-au procurat perdele, scaune pentru activităţi.
În grădiniţele săteşti, sumele percepute de la părinţi sunt mai modeste. Maria Manic, metodistă la grădiniţa din Petreşti, spune că de doi ani aici este creată o asociaţie obştească „Viitorul satului”, Fiecare părinte, benevol, achită cotizaţia de membru de 10 lei lunar. Cu aceşti bani a fost posibil de a procura 20 de costume naţionale, de a repara parţial sala de festivităţi, iar în curând se va procura şi inventar sportiv. Fonduri ale grupelor aici nu există, iar la solicitarea educatorilor părinţii procură săpun, hârtie igienică sau literatură metodică.
Ţinem să menţionăm că la începutul anului de studii Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport avertizează în scris fiecare instituţie preşcolară şi şcolară că nu are dreptul să perceapă bani de la părinţi în niciun mod. Doar că în avertzizare nu este indicat că părinţii nu pot face aceasta benevol, mai ales dacă doresc să fie condiţii mai bune de dezvoltare pentru copiii lor.